Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2494 > La zi Nr. 2494 de marti, 26 septembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Cooperativele de credit, în prag de desființare

articol de: (M.I.)
Cooperativele de credit, în prag de desființare
 

Banca Națională a României va emite autorizații de funcționare doar instituțiilor de credit cu un capital social de minimum 5 milioane de euro, potrivit unui proiect de lege privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului. Actul normativ, postat pentru dezbatere publică pe portalul Ministerului Finanțelor Publice, reglementează condițiile de acces la activitatea bancară și de desfășurare a acesteia pe teritoriul României, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a societatilor de servicii de
investiții financiare și supravegherea sistemelor de plăți și a sistemelor de decontare a operațiunilor cu instrumente financiare.
Textul legii precizează că instituțiile de credit care nu respectă noile reglementări ar putea fi sancționate cu pînă la 1% din capitalul social. Conform documentului, instituțiile de credit pot fi constituite doar sub forma unei persoane juridice române și pot funcționa în una din următoarele categorii: bănci; organizații cooperatiste de credit; bănci de economisire și creditare în domeniul locativ; bănci de credit ipotecar și instituții emitente de monedă electronică. Proiectul de act normativ interzice oricarei entități care nu este instituție de credit să se angajeze într-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public, într-o activitate de emitere de monedă electronică ori într-o activitate de atragere și/sau gestionare de sume de bani provenite din contribuțiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective și acordării de credite/împrumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achiziționarea de bunuri și/sau servicii de către membrii acestora. BNR este autoritatea competentă cu privire la reglementarea, autorizarea și supravegherea prudențiala a instituțiilor de credit. În exercitarea competențelor sale, banca centrală va putea să colecteze și să proceseze orice date și informații relevante, inclusiv de natura datelor cu caracter personal. Actul normativ va interzice oricărei persoane, alta decît o instituție de credit autorizată, să utilizeze denumirea de "bancă" sau "organizație cooperatistă de credit", "cooperativa de credit", "casa centrală a cooperativelor de credit", "banca cooperatistă", "banca centrală cooperatistă", "banca ipotecara/banca de credit ipotecar", "banca de economisire și creditare în domeniul locativ", "instituție emitentă de monedă electronică" sau derivate ori traduceri ale acestor denumiri, în legătură cu o activitate, un produs sau un serviciu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU