Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4642 > La zi Nr. 4642 de vineri, 14 februarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

În baza unui acord verbal dat de primar societății Prospecțiuni S.A.,


La Scutelnici, gazul se caută cu dinamită

Exploziile produc zilnic cutremure de 2 grade pe scara Richter

articol de: Florin ZAFIU
La Scutelnici, gazul se caută cu dinamită
 
Sătenii sînt năuciți de atîtea bubuituri și cutremure


Freamătă pămîntul, freamătă și localnicii din Scutelnici, unde Prospecțiuni S.A. a început căutările de petrol și gaze. Din decembrie de cînd au început prospecțiunile, lumea este pe jar. Și există și motive: căutările de zăcăminte care au loc pe cîmpurile din Scutelnici se fac cu ajutorul unor unde care sînt trimise în adîncuri și se întorc cu informații despre posibile rezerve naturale. Sînt un fel de cutremure mici provocate fie prin detonări, fie prin vibrații induse de un sistem hidraulic. Localnicii nu au fost înștiințați înainte cu privire la declanșarea prospecțiunilor și nu știu nici acum ce se întîmplă. S-a creat astfel teren pentru tot felul de speculații, inclusiv aceea că în zonă s-ar face explorări ale unor gaze de șist. Există și acțiuni interesate de manipulare a populației. Tocmai de aceea, s-ar impune ca oamenii să fie informați corect, dar cine să o facă? Cercetările au început în luna decembrie la comanda Companiei naționale Romgaz, și sînt efectuate de Prospecțiuni S.A. în județ pe un areal de 483 de kilometri pătrați. Metoda utilizată se bazează pe crearea unor unde elastice, asemănătoare cu undele cutremurelor. Aceste unde se produc în două moduri. Prima este cu ajutorul unor sisteme hidraulice care trimit, prin presare, unde elastice în adîncuri. A doua și cea care îi deranjează pe localnici este detonarea controlată în scopul obținerii de informații. 
"Se fac niște găuri în sol de la 2 la 15 metri în care se introduce o cantitate mică de explozibil, din proiectul tehnic ei precizează de la 200 de grame la 1 kilogram de dinamită. Au loc aceste detonări controlate, iar din 50 în 50 de metri pe cîmp se montează niște receptori geofoni care receptează semnalul din scoarța terestră, analizat de o aparatură specifică în baza căreia ei emit niște buletine de analiză unde se pot identifica surse de gaze naturale sau țiței", a precizat  Ionuț Apostu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Buzău. 

Mici dar dese

Prin intermediul unei informări către APM, Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pămîntului a anunțat că semnalele transmise astfel în adîncuri au energia echivalentă unei magnitudini de 2 grade pe scara Richter: "Energia echivalentă exploziilor care se vor realiza cu ocazia acestui experiment corespunde unor magnitudini mai mici de 2 pe scara Richter, care nu pot declanșa cutremure. În plus, energia produsă se disipează pe distanțe relativ scurte, de ordine de mărime incomparabil mai mici în raport cu distanțele hipocentrale din zona Vrancea. Energia seismică în zonele focale va fi extrem de mică, practic neglijabilă și nu va putea declanșa vreun cutremur." 

Greenpeace a cerut explicații la A.P.M.

Pînă și Greenpeace România a solicitat din partea APM Buzău un punct de vedere, răspunsul fiind unul negativ, prospecțiunile nu pun în pericol solul sau așezămintele. Dar nimeni nu a stat să explice aceste lucruri localnicilor din Scutelnici, iar oamenii sînt îngroziți, mai ales că au apărut zvonuri care acreditează ideea că pe cîmpurile din localitate s-ar exploata gaze de șist. "Se zguduie, dar ce să facem, stăm aici. Deocamdată nu știm noi ce înseamnă asta, așa că noi ne uităm, vedem, ei pleacă…", spune Rada Lemnaru, o localnică din Scutelnici, în timp ce alt cetățean, Alexandru Iancu, vorbește despre faptul că "nu a întrebat pe nimeni, își fac de cap pe aici, trag fire prin curte pe la oameni pe unde vor. Într-o zi au bubuit de vreo 5-6 ori".
Firma care se ocupă de prospecțiuni la cererea Romgaz are toate avizele și autorizațiile. În total, 14 instituții ale statului și-au dat acordul pentru explorarea solului după ce au analizat o documentație elaborată. Asta nu înseamnă că nu vor fi controale. Comisarii Gărzii de Mediu Buzău, a anunțat Carmen Ichim, șeful instituției, vor merge, în zilele următoare la Scutelnici să constate dacă sînt respectate toate condițiile în care s-a avizat explorarea. Vor verifica atît documentația pe care o deține S.C. Prospecțiuni S.A., aspectele sesizate de către cetățeni, cît și documentele OMV Petrom, o altă societate care a montat în zonă o sondă de explorare. În acest moment sonda nu funcționează întrucît societatea nu a solicitat autorizația de mediu necesară operaționalizării obiectivului.

Rezistența de pe cîmpie

Între timp, firma care face prospecțiuni întîmpină în teren rezistență din partea localnicilor. Pe fondul lipsei de informare, oamenii sînt manipulați de o organizație neguvernamentală care i-a indus în eroare. De altfel, reprezentații companiei de prospecțiuni au cerut ajutor la Primărie pentru ca populația să fie informată corect în legătură cu activitatea de la Scutelnici. Ajutorul se lasă așteptat, iar cei din Primăria Scutelnici au grave probleme de comunicare cu oamenii care i-au ales. Asta poate avea legătură și cu faptul că unii dintre funcționarii administrației încasează ei înșiși bani frumușei, în jur de 120 de lei la hectar, după ce și-au pus terenurile proprietate personală la dispoziția firmei de prospecțiuni. De notat că Primăria Scutelnici nu are un contract cu firma de prospecțiuni pentru domeniul public pe care se realizează activitatea de explorare, caz care reprezintă o încălcare a legii pentru care administrația locală poată fi trasă la răspundere. Ion Negoiță, inginer în cadrul Primăriei, a precizat că "…în urma analizei care se face la fiecare parcelă în parte, vor să vadă dacă sînt gaze, petrol și nu de șist, că nu sînt gaze de șist, în nici un caz.  Avem și noi acord la Primărie, avem 221 de hectare de pășune pentru care le-am dat voie să-și facă activitatea. Și în schimbul acestui teren, ce ați primit? Nu am primit nimic, un contract, un acord de principiu, care încă nu l-am semnat… Doar un acord verbal avem deocamdată.". Activitatea Prospecțiuni S.A. și Romgaz este aprobată prin nenumărate avize din partea Ministerului Mediului, Romsilva, Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, pînă și CNADNR. Cercetările în județul Buzău se desfășoară pe o suprafață de peste 480 de kilometri pătrați între granița cu județul Ialomița la Sud și Prahova la Sud-Est și localitățile Padina, Pogoanele, Smeeni, Mihăilești, Glodeanu Sărat și Brădeanu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Sfaturi pentru bobocii de liceu

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU