Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4606 > La zi Nr. 4606 de vineri, 13 decembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Pentru automobiliști sezonul rece începe de la 7 grade Celsius


Anvelopele de iarnă la control!

Echipele Poliției Rutiere Buzău au împărțit ieri șoferilor pliante informative despre conducerea auto pe timp de iarnă

articol de: Adrian CONSTANTIN
Iarna începe de la 7 grade Celsius! Sub această temperatură anvelopele de iarnă se rigidizează pierzîndu-și aderența. Puțini șoferi știu acest amănunt tehnic, banal la prima vedere pentru unii, dar care le poate schimba viața. Din dorința de a preveni producerea unor evenimente rutiere nedorite, echipe de la Poliția Rutieră Buzău au ieșit ieri pe străzi și au tras pe dreapta șoferii pentru a face primele verificări dacă cei care ies la drum și-au pus la punct mașinile pentru iarnă, chiar dacă afară încă nu s-a așternut vreun strat  de zăpadă. Totodată, oamenii în uniformă le-au făcut participanților la trafic recomandări despre conducerea auto pe timp de iarnă.

De la 9 la 20 de puncte amendă

În afara echipării cu anvelope de iarnă, înainte de a pleca la drum, conducătorii auto trebuie să se asigure că sistemul de frînare funcționează cum trebuie, că instalațiile de dezghețare a parbrizului și lunetei sau de climatizare nu au nici un fel de probleme. Mai sînt de verificat presiunea în pneuri, sistemul de iluminare și mai ales nu trebuie să uite lanțurile, lopata și produsele antiderapante din portbagaj. Dacă "înarmarea" cu raclete, perii și produse pentru dezghețarea geamurilor, pături sau mănuși ține de cît de bun gospodar este fiecare șofer, lipsa lor nefiind taxată cu amenzi, ci poate fi trecută cu vederea,  nu același lucru se poate spune și despre lipsa echipării mașinilor cu anvelopele de iarnă marcate corespunzător, "amănunt" care "îi punctează" cu amenzi pe șoferii neglijenți sau uituci. "Atragem atenția că în cazul în care carosabilul este acoperit cu zăpadă, polei sau gheață și autovehiculele nu sînt dotate cu pneuri de iarnă, sancțiunea este de la 9 la 20 de puncte, iar ca măsură complementară se reține certificatul de înmatriculare", ne-a declarat insp. principal Gheorghe Colăcel, Poliția Rutieră Buzău.

Deocamdată pliante, amenzi mai tîrziu

Pentru echipele de polițiști satisfacția primului control tematic a fost că nici unul dintre șoferii verificați nu uitase de pregătirile de sezon. Dacă buzoienii verificați, din fericire, pînă acum, nu au aflat ce înseamnă poleiul sau zăpada, un șofer venit din Brașov ne-a explicat că deja s-a săturat de iarnă. Printre cei verificați de polițiștii buzoieni s-a numărat și primarul din Vernești, Daniel Năstase, care avea mașina pregătită de iarnă. Dacă, ieri, polițiștii nu au împărțit amenzi, ci pliante de informare, în zilele următoare prognozele meteo spun că iarna își va intra în drepturi și în ceea ce privește zăpada, iar șoferii nu ar trebui să neglijeze obligațiile stabilite prin lege pentru circulația pe timp de iarnă, mai males dacă vor să își păstreze banii pentru sărbători.

 

COMENTARII

gicu:
Adicatelea cum?
Zice aici:

"Iarna începe de la 7 grade Celsius! Sub această temperatură anvelopele de iarnă se rigidizează pierzîndu-şi aderenţa."

Si atunci de ce sa mai echipam vehiculul cu anvelope de iarna, daca nu sunt bune? Voi mai cititi dupa ce scrieti?
bucur:
Mici neclaritati...
"Iarna începe de la 7 grade Celsius! Sub această temperatură anvelopele de iarnă se rigidizează pierzîndu-şi aderenţa".Sub aceasta temperatura ? Sau peste aceasta temperatura ? Sunt si cititori care nu prea inteleg ce inseamna PESTE sau SUB 7 grade....ca se....."rigidizeaza pierzandu-si aderenta"... Ce ti-e si cu scarile termometrice !
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU