Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4595 > La zi Nr. 4595 de joi, 28 noiembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Colac de salvare pentru datornici


În loc de somații de la Fisc, eșalonări la plată

În prezent, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Buzău are în derulare 88 de eșalonări la plată, pentru datorii de peste 14 milioane de lei

articol de: Adrian CONSTANTIN
Loviți de criză, pe lîngă problemele cu ratele la bănci, tot mai mulți simpli cetățeni, dar și patroni buzoieni ajung în situația de a nu-și mai putea onora la timp dările față de bugetul de stat. Atunci cînd somațiile primite de la Fisc încep să devină, la rîndul lor, o problemă, administratorii de firme, dar și persoanele fizice mai au o soluție, aceea de a solicita eșalonări la plată conform legislației în vigoare. Astfel, recunoașterea faptului că se află în dificultate financiară generată de lipsa temporară a disponibilităților bănești are ca efect prevenirea acumulării de noi datorii, iar agenții economici pot evita executările silite sau declanșarea procedurilor de a intra în insolvență sau, mai rău, faliment.

Doar opt eșalonări la plată pentru persoane fizice

Dacă pentru societățile comerciale facilitatea fiscală a eșalonării la plată este cunoscută încă de la apariția OUG. nr.29/2011, se pare că puține persoane fizice știu de existența reglementărilor acordării eșalonărilor la plată. Astfel, dacă societățile comerciale au economiști sau juriști care să îi îndrume să ceară păsuirea Fiscului, pentru persoanele fizice măsura fiscală de criză pare să fie mai degrabă o necunoscută. Acest lucru este dovedit și de statisticile Administrației Județene a Finanțelor Publice Buzău, datele instituției arătînd că pînă în prezent persoanele fizice nu reprezintă nici măcar 10 % dintre cei care au solicitat plata datoriilor în baza unui grafic pe mai multe luni. "La nivelul AJFP Buzău se află în derulare 88 de eșalonări la plată a datoriilor față de bugetul consolidat al statului. Dintre acestea, 8 eșalonări la plată au fost solicitate și aprobate pentru persoane fizice, suma fiind de 463.948 lei, și 80 de eșalonări la plată au fost acordate persoanelor juridice, suma totală fiind de 13,570,911 lei", ne-a declarat Petruș Octavian Cîrcei, șeful AJFP Buzău. 

Datoriile se pot eșalona pe o perioadă de pînă la 60 de luni

Avînd în vedere că eșalonarea la plată reprezintă o facilitate fiscală care poate să-i salveze pe contribuabili de la executarea silită, iar datoriile se pot eșalona pe o perioadă de pînă la 60 de luni, reprezentanții Finanțelor Publice îi sfătuiesc pe cei care întîmpină datorii să nu ezite să discute acest lucru cu funcționarii instituției. "Interesul nostru nu este ca persoanele fizice sau societățile comerciale să intre în incapacitate de plată și să apară în diferite situații: insolvență, faliment, și este foarte avantajoasă realizarea eșalonării la plată", consideră  Petruș Octavian Cîrcei, șeful AJFP Buzău.

Petiții  soluționate în 60 de zile

Buzoienii interesați de eșalonarea la plată pot depune cererea de acordare a acestei facilități la registratura instituției fiscale competente sau pot transmite solicitarea prin poștă, cu confirmare de primire. Ulterior, petiția se soluționează în termen de 60 de zile, în condițiile îndeplinirii condițiilor impuse de lege fiind emisă o decizii de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale și a unei decizii de amînare la plată a penalităților de întîrziere, lucru care poate fi un adevărat colac de salvare pentru continuarea activității. Eșalonarea la plată se acordă pentru toate obligațiile fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, înscrise în certificatul de atestare fiscală, în situația în care contribuabilii  îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, printre care: să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal; să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare; să nu se afle în procedura insolvenței, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței; să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare; să nu li se fi stabilit răspunderea în temeiul art. 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 27 și 28 din Codul de Procedură Fiscală. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sînt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Un drum județean important intră în reabilitare
Șoferi drogați, prinși în trafic

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU