Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2478 > La zi Nr. 2478 de joi, 7 septembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Ca să fim siguri că avem, aceeași sănătate, asigurată de trei ori

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Ca să fim siguri că avem, aceeași sănătate, asigurată de trei ori
 

Orice angajat cu acte în regulă poate citi pe așa numitul fluturaș de salariu cam cît i seoprește în fiecare lună pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate. La fiecare retribuție,
un procent de 6,5 la sută din sumă se duce către asigurări pentru menținerea, la locul de muncă și în bune condiții, a angajatului. Acum, dacă angajatul tot are sănătatea asigurată și nu resimte nici o durere în vreuna din părțile esențiale ale corpului, se gîndește să-și sporească veniturilecu ajutorul uneia sau a mai multor colaborări. Speriat puțin și de tot felul de legende cu fiscul, care l-a prins pe cutare cu mai mulți bani în sacoșă decît declarase, angajatul se gîndeste, logic, la niște colaborări cu acte în regulă. Din păcate, rămîne doar cu gînditul, pentru că realitatea îl lovește repede peste ceafă și îi aduce simțirile la normal. Pentru oricare alt contract de colaborare va trebui să plătească același procent de 6,5 la sută și tot pentru aceleași servicii de sănătate mizere. Mai concret, la un salariu de 10 milioane de lei ca angajat al societății X, încă cinci milioane pentru o colaborare la firma Y și mai există și un part-time la o altă societate, la fiecare remunerație în parte se aplică procentul de mai sus. Practic, avem de-a face cu o singură sănătate asigurată de două sau mai multe ori, în funcție de cît de capabil e angajatul. În mod firesc, rezultatul final e același. Angajatul renunță la înălțătoarele sentimente de cinste și corectitudine și își încasează banii pentru muncile suplimentare direct de la sursă, fără alte taxe și impozite. Adică, la negru.
Egali pe patul de spital
În mod firesc, e ceva normal ca ceilalți să plătească la asigurările sociale mai mult, pentru că oamenii cîștigă mai mult și, în consecință, au de unde. Numai că, dacă tot plătești asigurarea socială de două-trei ori, atunci la fel de normal ar fi să beneficiezi de niște servicii de sănătate de două-trei ori mai bune. Ca dovadă stau chiar și cei care își fac asigurări de sănătate private. Chiar dacă au o poliță anuală consistentă (și, în plus, mai cotizează și la stat), într-un final ajung exact în aceleași saloane și pe mîna acelorași doctori ca și restul muritorilor de rînd. Cînd ajungi la spital, nimeni nu stă să se uite cîți bani dai la asigurări, dacă plătești 6,5 la sută o dată, de două sau mai multe ori. Nu există nici o diferență între statutul de angajat, cel de pensionar sau de șomer. La fel, nu există nici o diferență între un angajat care vine lunar cu cîteva milioane de lei la sistemul social de sănătate sau altul care nu aduce decît cîteva sute de mii de lei. Cît despre alternativa asigurărilor private, aceasta există și se dezvoltă destul de bine. Va mai trece mult timp, probabil, pînă cînd le vor înlocui pe cele de stat, pentru că, momentan, sistemul asigurărilor sociale reprezintă o afacere destul de profitabilă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU