Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4498 > La zi Nr. 4498 de luni, 15 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Bursă pentru tinerii instituționalizați


Orfanii confecționează haine pentru militari

La bursă au participat peste 320 de persoane

articol de: Florin ZAFIU
Tinerii din orfelinatele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost invitați, vineri dimineață, să participe la o bursă a locurilor de muncă. În speranța că își vor găsi o slujbă, tinerii au încercat să îi convingă pe angajatori de faptul că sînt pregătiți să pășească cu dreptul pe lungul drum al maturității. Sute de slujbe au fost puse la dispoziția celor în căutarea unui loc de muncă, cele mai multe în domeniul industrial, construcții și textile. Unul dintre angajatori a recrutat tinere pentru confecționarea de haine militare în vederea exportului. Vineri, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a organizat o bursă special destinată tinerilor din orfelinate, invitația fiind valabilă pentru toți șomerii în căutarea unei slujbe. Pentru o mînă de tineri care vor pleca din sistemul de protecție, împlinind vîrsta majoratului, activitatea a fost un bun test înainte de a da piept cu realitatea. "Deocamdată va trebui să învăț să lucrez cu mașina de cusut. Mi se pare ok, nu am mai fost niciodată, nu știu despre ce este vorba, dar deocamdată este ok", a afirmat Georgiana Stoica, tînără instituționalizată. "Am vorbit cu doamna, are o calificare acolo să ne angajeze la construcții, pe șantier", a precizat Constantin Huțanu, tînăr instituționalizat. "De data aceasta am venit cu 25 de copii, este un număr mediu, noi venim în fiecare vară la bursa copiilor din sistemul de protecție. Sînt copii cu potențial, absolvenți de școli normale, care din motive speciale sînt în grija noastră și care au dreptul la o viață decentă și cinstită", a declarat Raluca Roșioru, psiholog centru vocațional DGASPC.    

În sprijinul tinerilor instituționalizați

Angajatorii prezenți vineri la bursă au înțeles nevoia tinerilor de a obține o slujbă, cît și lipsa de experiență pe care nu au avut posibilitatea să o capete fiind instituționalizați. Ba chiar unul dintre angajatori a recrutat personal necalificat pentru confecționarea de uniforme militare destinate exportului. "Din punctul de vedere al companiei nu am pus niciodată preț neapărat pe nivelul de educație. Punem alte calități înainte, comunicarea, prezența în fața clienților, modul lor de exprimare. Nu contează experiența cît dorința lor de a cîștiga, de a învăța o meserie nouă în vînzări", a spus Robert Mihăilă, angajator.

Locuri diversificate

Firmele prezente au pus la bătaie locuri de muncă diversificate, cele mai multe în domeniul construcțiilor, confecții, servicii și vînzări.  Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă au susținut că tinerii din sistemele de protecție s-au prezentat în fața angajatorilor cu o oarecare doză de experiență profesională deprinsă în centrele din care fac parte. La bursa de vineri au fost prezenți 25 de angajatori care au ofertat peste 260 de locuri de muncă. Au participat peste 320 de persoane, 100 au fost selectate pentru probă de lucru, dintre care 18 au fost tineri instituționalizați. Aceștia vor afla abia peste o lună dacă vor fi sau nu angajați. Pe de altă parte, aproape 40 de persoane au fost orientate către cursurile de calificare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU