Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4493 > La zi Nr. 4493 de luni, 8 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Și-au luat rămas bun


Aproximativ 150 de militari au plecat în teatrele de operații din Afganistan

La ceremonia de plecare a fost prezent și ministrul Apărării Mircea Dușa

articol de: Simona POTÎRNICHE
Aproximativ 150 de militari au plecat în teatrele de operații din Afganistan
 
Cu lacrimi în ochi și cu o strîngere de inimă. Așa și-au luat rămas bun, vineri, peste o sută de rude, copii, soții și părinți ai militarilor care vor pleca în teatrele de operații din Afganistan. Circa 150 de militari buzoieni și-au luat rămas bun de la cei dragi și se roagă să se întoarcă acasă cu bine. La eveniment a fost prezent și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa. După evenimentul organizat la Batalionul de Operații Speciale, oficialul a asistat la dezvelirea monumentului închinat tuturor piloților căzuți la datorie, în special victimelor accidentelor aviatice de la Tuzla și Poșta Cîlnău. Vineri în jurul prînzului a avut loc ceremonia de plecare a detașamentului de militari buzoieni din cadrul Batalionului de Operații Speciale 620 Băneasa Otopeni din Buzău. 
Timp de jumătate de an, cei circa 150 de militari se vor afla în teatrele de operații din Afganistan, unde vor participa la misiuni de menținere a păcii. Deși nu sînt la prima experiență, militarii cred că nu le va fi deloc ușor, dat fiind că în Afganistan continuă să se înregistreze atacuri armate. Familiile acestora și-au luat rămas bun și s-au rugat la bunul Dumnezeu ca militarii să se întoarcă acasă, sănătoși. "Sentimente grele, ne despărțim, nu e prima dată, dar… să dea Dumnezeu să fie bine, să se întoarcă sănătoși cu toții. Asta e situația, trebuie să ne împăcăm și cu gîndul ăsta", a afirmat Tudorel Stoica, rudă.

Ministrul Apărării, prezent la eveniment

La ceremonia de vineri a participat și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, însoțit de Șeful Statului Major General, Ștefan Dănilă, care le-au transmis militarilor să revină cu bine acasă. "Din Buzău pleacă un detașament de elită al Armatei Române, un detașament de operațiuni speciale, de fapt trupele cele mai pregătite ale Armatei Române care sînt capabili să îndeplinească misiuni în orice situație", a declarat Mircea Dușa, Ministrul Apărării Naționale.

Monument dedicat piloților căzuți la datorie

În jurul orelor 14.00, Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a ajuns la Poșta Cîlnău, locul unde a asistat la dezvelirea unui monument închinat piloților căzuți la datorie. Construcția ridicată pe marginea drumului european se află la cîteva sute de metri de locul în care în urmă cu un an un elicopter IAR 316 B Alouette, aparținînd Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene de la Boboc, s-a prăbușit. Toți cei patru membri ai echipajului, doi ofițeri, un maistru militar și un student, și-au pierdut viața. Căpitan-comandorul Mitică Docuz, în vîrstă de 45 de ani, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit și avea doi copii. Maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, avea 650 de ore de zbor, era căsătorit și tatăl unui copil. Maistrul militar Cătălin Topoliceanu, în vîrstă de 38 de ani, avea la activ peste 1.100 de ore de zbor, era căsătorit și avea un copil. Studentul, în anul întîi, Ștefan Coropețchi avea 19 ani și era necăsătorit. În preajma monumentului a fost organizat un ceremonial religios. Ulterior familiile îndoliate ale piloților, victime ale accidentelor aviatice, au depus coroane de flori atît în cinstea militarilor decedați la Poșta Cîlnău, cît și în amintirea tuturor celor căzuți la datorie de-a lungul vremii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU