Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4488 > La zi Nr. 4488 de luni, 1 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

A renunțat la uniforma de jandarm pentru Casa Domnului


De la antrenamentele trupelor anti-tero, în altarul bisericii

Preotul din Săpoca, fostul antrenor de arte marțiale al mascaților

articol de: Florin ZAFIU
De la antrenamentele trupelor anti-tero, în altarul bisericii
 
Sportiv de performanță, asistent universitar apoi antrenor de arte marțiale al Detașamentului de Poliție pentru Intervenție Rapidă Buzău și Jandameriei. Încă din tinerețe Ilie Samoilă și-a dorit cu ardoare să își pună viața în slujba cetățeanului și din acest motiv a privit către uniforma de jandarm. Avea toate calitățile pentru a ajunge un om al legii avînd în vedere pregătirea fizică de excepție și cîțiva ani grei de studii universitare. Ulterior buzoianul a mers înainte și a ales meseria de polițist. A fost primit în sînul Inspectoratului Județean de Polițe Buzău cu brațele deschise. Și aici, ca și la Jandarmerie, a fost profesor de arte marțiale pentru trupele de intervenție, fiind un bun instructor pentru toți cei care astăzi participă la acțiunile speciale anti-tero. La numai 31 de ani, viața polițistului Ilie Samoilă a luat o întorsătură nebănuită. După o luptă interioară cu propriile gînduri și susținut de familie, buzoianul și-a schimbat din nou cariera. De această dată avea să fie definitivă. A ales preoția, fiind acum părintele locuitorilor din comuna Săpoca. De mai bine de un an slujește în fiecare duminică la Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". Pentru el trecerea nu pare a fi atît de mare întrucît se află tot în slujba oamenilor și poartă o vestimentație tot de culoare neagră.    

Susținut de familie și comunitate

Preotul-polițist, instructor de arte marțiale, este susținut nu numai de către familie, ci de întreaga comunitate. La fiecare slujbă, biserica se umple de enoriași, atît tineri, cît și vîrstnici. Are suportul oamenilor, le cunoaște nevoile și problemele, le rezolvă în măsura în care o poate face și din acest motiv este iubit. După slujba de ieri, Ilie Samoilă le-a pregătit credincioșilor o predică ceva mai inedită. Le-a transmis cîteva sfaturi utile, care au vizat prevenirea accidentelor de circulație, a înșelăciunilor prin intermediul telefoanelor mobile, a furturilor din locuințe și de animale. Activitatea nu a putut să o desfășoare, bineînțeles, fără suportul foștilor colegi polițiști. Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, împreună cu Inspectoratulul de Poliție Buzău, a încheiat un parteneriat prin care, o dată pe lună, preoții din județ să transmită publicului o serie de sfaturi și recomandări utile, astfel încît nu pice pradă hoților.

"Intervenții" la nunți și botezuri

Soția preotului din comuna Săpoca, Simona Samoilă, a declarat că este foarte mulțumită de noua slujbă a soțului cu atît mai mult cu cît acum petrece mai mult timp cu familia și cu fetița pe care o au. S-a acomodat destul de repede cu statutul de soție de preot, chiar dacă uneori mai apar intervenții, nunți, botezuri sau înmormîntări. Preotul Samoilă și-a găsit acum vocația, însă a declarat că în orice moment, dacă se va impune, va acționa în spiritul în care o făcea pînă nu demult. Dacă va fi martorul unui accident sau al unei altercații, va interveni, întrucît așa îi dictează spiritul civic. A demonstrat asta și prin faptul că biserica pe care o conduce acum s-a ales cu un sistem de alarmă. A recunoscut faptul că este norocos, întrucît oameni buni și harnici precum cei din comuna Săpoca greu mai găsești. Totuși, în orice moment, cineva se poate abate de la calea cea bună.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU