Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4486 > La zi Nr. 4486 de joi, 27 iunie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

S-a rupt cerul


Zeci de case inundate la Tisău

Opt persoane au fost salvate din apele învolburate

articol de: Florin ZAFIU
Zeci de case inundate la Tisău
 
Lacrimi în șuvoaie le-au curs cetățenilor din Tisău după ce au privit cum agoniseala de o viață le este înghițită de potop. Marți seară zeci de case au fost inundate, sute de păsări și animale au fost luate de ape în urma unei futurni de aproape o oră, un adevărat potop cum l-au numit sinistrații. Apele, revărsate de pe versanți, au măturat în cale tone întregi de grohotiș și vegetație, undele revărsîndu-se cu o viteză incredibilă asupra locuințelor. Din fericire pompierii au intervenit la timp astfel încît urgia să nu producă și victime omenești. Au fost salvate opt persoane, printre care și un copil. Viitura a afectat și o parte din infrastructura localității. O parte din drumul județean care duce către zona turistică Haleș – Ciolanu a fost afectat. Potopul lui Noe s-a revărsat asupra județului Buzău. Cea mai afectată zonă, comuna Tisău. Aici apa a depășit pe alocuri doi metri. Șuvoaiele s-au năpustit în curțile oamenilor luînd odată cu ele tot ce le-a stat în cale, de la garduri, la copaci, grajduri și autoturisme. 
 
Au rămas fără agoniseala de-o viață

Mai multe familii au scăpat cu viață din fața apelor numai după ce au reușit să urce în podul caselor. Apa, nămolul și crengile au spart geamurile locuințelor, au smuls ușile și năvălit în locuințe. Oamenii nu au mai avut nici o șansă. Pînă să își dea seama ce s-a întîmplat, au văzut cum agoniseala strînsă le-a fost luată de o furtună puternică așa cum nu au mai întîlnit niciodată. "E posibil dacă nu se salvau singuri puteau să moară sub ape. Ce s-a întîmplat, a ținut gardul cît s-a putut bariera, cînd s-a rupt gardul apa care era cît gardul a năvălit în casă", a declarat o rudă a unei persoane evacuate. "A venit apa pînă la gît aici în spate și noroc că am împins un frigider și am fugit pe scări", a precizat o persoană evacuată.  "A pătruns apa peste tot, în curte, în coteț, la porci, la păsări, ne-a luat puii, toți cățeii", a spus Nela Grigore. "Foarte rău, așa ceva nu am mai văzut, nu am întîlnit. Ploi. În grădină nu mai avem nimic. Mă uitam pe geam și vedeam cum rupe gardul. Nu aveam nici o putere", a declarat Elena Mihai. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, dotate cu motopompe, bărci de salvare, dar și o șenilată. Ajunși la fața locului, pompierii au fost uluiți de imaginile teribile care li se înfățișau. Gardurile caselor aruncate la zeci de metri, la fel și cîteva autoturisme.

Imposibil de stăvilit

Cantitatea de precipitații căzute a fost peste așteptări, au declarat specialiștii din cadrul ISU Buzău, un volum de apă imposibil de stăvilit. "Din informațiile noastre cantitățile au fost în jur de 85 de litri pe metru pătrat, au produs foarte multe pagube în curțile oamenilor, animale, mașini, cîteva clădiri avariate de șuvoaie. Am reușit să salvăm 8 persoane, dintre care un copil, celelalte sînt adulți", a afirmat Dan Manciulea, insp. șef adjunct ISU Buzău. "E asfaltul mai sus lăsat cîțiva centimetri, după cum vedeți garduri rupte, apă în case, nu știu cîte dar sînt cîteva zeci. A plouat o oră torențial, sînt născut aici și așa ceva nu am văzut niciodată", a afirmat Ion Ignătescu, primar comuna Tisău. Prefectura a instituit o celulă de criză în vederea stabilirii pagubelor materiale produse de inundații. Atît reprezentanții CJ, cît și cei ai ISU, evaluează situația în teren în perspectiva solicitării unor fonduri de la Guvern.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU