Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2469 > La zi Nr. 2469 de luni, 28 august 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Inspectoratul Școlar vrea 22 microbuze pentru elevi:

articol de: Sorin DINCO
Inspectoratul Școlar vrea 22 microbuze pentru elevi:
 

Mașini de comasat școli
Banii sînt în cont, mai trebuie întoarse cheile în contact
Peste 20 de microbuze noi sînt așteptate în toamna aceasta să circule pe rutele izolate din rețeaua școlară județeană. Calculele reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.) în angajarea de cadre didactice în unitățile de învățămînt din județ au ținut cont și de această dotare. Elevii au fost "mișcați" din satele izolate către școli centrale, în speranța că vor sosi și microbuzele care să îi transporte de acasă către sălile de curs. Cu banii în cont, pentru plata mașinilor, părinții și elevii mai au de așteptat pînă cel tîrziu pe 10 decembrie a.c.
115 microbuze se împart la 10 județe, printre care și Buzăul
Conducerea I.Ș.J. Buzău a solicitat Guvernului României, prin intermediul Consiliului Județean și al Ministerului Educației, 22 de microbuze școlare. Cu banii deja livrați în contul acestei achiziții, de Ministerul de Finanțe, microbuzele urmează a fi livrate tuturor unităților de învățămînt pînă cel tîrziu la data de 10 decembrie 2006. Licitația pentru achiziția de microbuze a avut loc la începutul acestei luni, SC AUTOITALIA SRL urmînd să distribuie, pînă la data fixată în contract, în zona de Nord-Est, 115 astfel de mașini. Pentru lotul I sînt incluse județele Bacău, Iași, Vaslui, Vrancea, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați și Brăila, cu care Buzăul are să își împartă 105 microbuze, cu capacitate de 16+1 locuri, și 10 microbuze cu capacitate de 8+1 locuri. În rețeaua școlară buzoiană mai funcționează încă peste 10 mașini cu această destinație, de fabricație internă, 11 dintre ele aduse, în 2003, de însuși ministrul Educației de atunci, Ecaterina Andronescu.
O comasare lentă, dar sigură a școlilor
Dacă ministrul actual al Educațeie, Mihail Hărdău, va veni să taie panglica pentru 22 de microbuze, la Buzău, mai rămîne de calculat, numărul depinzînd de gradul de izolare al zonelor din care provin elevii și de criterii care țin de interesul învățămîntului. Florina Stoian, inspector școlar general adjunct, ne-a declarat că, în unele sate, elevi din clasele V-VIII au fost "mișcați" către școli comunale centrale, tocmai pentru că s-a luat în calcul că vor fi transportați de mult așteptatele microbuze: "Inclusiv normele didactice ale unor școli au fost recalculate, tot din acest motiv, pentru a desființa clasele cu efective incomplete și pentru a-i aduce în școli cu profesori stabili", a spus reprezentantul I.Ș.J. În urmă cu 7 ani, în județul Buzău a început o comasare șocantă a unităților școlare, din zonele izolate, în localitățile legate de o rețea rutieră județeană. Suferind la imagine, autoritățile din învățămînt au slăbit populația rurală de aceste "dezrădăcinări", însă comasarea a acționat lent, iar microbuzele sînt mașinile care au determinat și vor determina în continuare schimbarea la față a rețelei de școli.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU