Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4456 > La zi Nr. 4456 de miercuri, 15 mai 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Atenție mare!


Vara, sezonul furturilor

90 de spargeri de locuințe în mediul rural au fost înregistrate în acest an, cu 40 mai multe decît în perioada similară a anului trecut, alte 42 fiind sesizate în municipiul Buzău

articol de: Florin ZAFIU
Vara, sezonul furturilor
 
Perioada concediilor de vară coincide în evidențele Poliției cu sezonul propice furturilor din locuințe. Cele mai multe spargeri sînt date în timp ce proprietarii sînt plecați de la domiciliu în vacanțe, dar și din neglijență, cînd pentru scurtă vreme își lasă locuințele neasigurate. Doar în prima parte a acestui an, numărul furturilor aproape că s-a dublat în mediul rural, cazurile înregistrate în municipiul Buzău fiind la nivelul celor de anul trecut. Autoritățile sînt de părere că sistemele de siguranță sînt cele care ar descuraja hoții să mai pătrundă în case sau apartamente. Un alt instrument ar fi asigurarea locuinței împotriva furturilor, modă care începe să prindă la buzoieni. 90 de spargeri de locuințe în mediul rural au fost înregistrate în acest an, cu 40 mai multe decît în aceeași perioadă a anului trecut, alte 42 fiind sesizate la nivelul municipiului Buzău. Numărătoarea continuă, spun oamenii legii. În perioada concediilor, atunci cînd cei mai mulți dintre noi părăsim locuințele pentru cîteva zile de relaxare la mare sau la munte, au loc cele mai multe spargeri. Hoții pîndesc momentul cînd apartamentele sînt goale și apoi pătrund în case furînd tot ce le cade în mînă. Fără martori, fără probe, infractorii sînt greu de prins. "Se apropie perioada concediilor, e bine de știut ca cetățenii cînd pleacă să-și asigure locuința, să nu o lase nesupravegheată, să vorbească cu vecinii astfel încît dacă văd persoane suspecte să apeleze la 112", a afirmat subcomisar Doinița Mihalache, Inspectoratul Județean de Poliție Buzău.  

Întîlniri informative cu cetățenii

Tocmai din acest motiv polițiștii au demarat o campanie de prevenire a furturilor din locuințe numită  "Nu-ți scăpa casa din ochi!". La nivelul județului Buzău, campania va fi implementată în perioada mai – iulie, timp în care autoritățile vor organiza întîlniri cu cetățenii pentru a le transmite recomandările ce se impun astfel încît aceștia să nu devină victime ale hoților. "Infractorii profită de neglijența proprietarilor, în special de cei de la parter și etajul 1 care lasă ferestrele deschise, a celor care dau drumul la interfon fără să întrebe cine este, a celor care se prezintă cu diverse promoții și le invită în casă, să se documenteze", a declarat subcomisar Doinița Mihalache, Inspectoratul Județean de Poliție Buzău. 

Asigurați-vă locuințele

Un cîine de pază sau un sistem de alarmă este tot ce are nevoie un proprietar de imobil pentru a se asigura că locuința nu-i va fi spartă. Pe de altă parte, la orizont a apărut și moda asigurărilor pentru furturi. În schimbul unui tarif, buzoienii își pot asigura bunurile din locuințe astfel încît, dacă pică pradă spărgătorilor, să poată fi despăgubiți. "Se fac asigurări de locuințe, oamenii au început să conștientizeze importanța și vin și își încheie asigurări de locuințe, nu pentru riscurile catastrofice, alunecări, ci cu extraacoperire pentru furt, incendii, toate riscurile", a precizat Bogdan Mihai, director societate asigurări. O bună parte din furturi se datorează neglijenței proprietarilor, mai spun oamenii legii. La fel de adevărat este că hoții se pot da drept angajați ai unor firme de cablu sau telefonie pentru a induce în eroare locatarii și ulterior pentru a-i prăda. În toate cazurile se recomandă atenție și luarea unor măsuri de precauție.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU