Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4424 > La zi Nr. 4424 de joi, 21 martie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Afecțiunile respiratorii nu se dau duse


Virusuri la tot pasul

Aproape 3.700 de buzoieni s-au prezentat la medic cu viroze sau pneumonii

articol de: Mirela DUMITRU
Situație epidemiologică alarmantă din cauza numărului mare de viroze și pneumonii. Medicii se confruntă, practic, cu o explozie a îmbolnăvirilor, după ce iarna s-a încheiat. Asta în timp ce îmbolnăvirile cu gripă s-au redus. O singură persoană, angajată în sistemul sanitar, a  fost descoperită cu gripă de tip AH 1, în focarul de la Secția Ojasca a Spitalului de Psihiatrie. La Buzău, evoluția pneumoniilor și virozelor a fost alarmantă în ultimele trei săptămîni, interval în care trendul a fost continuu crescător. În ultima săptămînă însă, s-a atins un vîrf al îmbolnăvirilor. Medicii au diagnosticat cu pneumonii și viroze aproape 3.700 de buzoieni. În plus a apărut și un nou caz de gripă, în focarul de la Secția Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. Este vorba despre primul diagnostic de gripă pus unui angajat din sistemul sanitar - o infirmieră care este deja izolată la domiciliu și primește tratament. Pînă acum, în focarul de gripă de la Ojasca au fost diagnosticate 67 de persoane, dintre care 66 sînt pacienți. Mulți dintre ei s-au vindecat deja. Acum, în focar mai există izolați doar 4 pacienți, iar ultima îmbolnăvire a fost descoperită vineri, pe 15 martie. Dacă pînă la finele acestei săptămîni nu vor apărea cazuri noi, medicii vor declara închis focarul de gripă de la Ojasca. 

Afectați, copiii din colectivități

Cît privește virozele și pneumoniile, cele mai expuse sînt persoanele active, aflate în colectivități. Medicii îi avertizează pe părinți ca la primele simptome ale unei infecții respiratorii să nu-și mai trimită copiii în colectivități, pentru că există riscul răspîndirii afecțiunilor. De altfel, personalul medical de la cabinetele din școli face periodic triaje în clase. "Zilnic am luat măsuri cu profesorii, la prima oră, dacă totuși au venit elevii la oră, profesorii mi-i trimit la cabinet, atunci îi consult și hotărăsc, îi trimit sau nu acasă, îi văd, îi termometrizez", a declarat  Natalia Voicilă, asistent medical Gr. Șc. "Grigore Moisil". 

Triaj și dezinfecție la grădinițe

La grădinițe, măsurile pentru limitarea riscului de îmbolnăvire sînt și mai stricte. "Noi luăm măsuri zilnic. Dezinfectarea sălilor de clasă, se folosesc substanțe dezinfectante care ne ajută, triajul făcut zilnic și în clipa cînd am sesizat că un copil nu corespunde, am rugat părintele și l-a luat înapoi acasă", a precizat Mariana Nica, asistent Grădinița "Boboceii". Specialiștii în epidemiologie spun că explozia de răceli are strînsă legătură cu vremea. Ei se așteaptă la o scădere a numărului de afecțiuni, atunci cînd se va instala primăvara și nu vor mai exista variații mari de temperatură.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU