Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2457 > La zi Nr. 2457 de luni, 14 august 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Oborul, transformat în piață de cherestea


Veterinarii n-au dat verde la vînzarea animalelor

articol de: Mărgărit GROSU
Veterinarii n-au dat verde la vînzarea animalelor
 

Tîrgul de animale a fost și ieri gol. Doar doi crescători și-au îndreptat junicile către sectorul destinat vînzării animalelor. Circulația porcinelor a fost interzisă și la sfîrșitul săptămînii trecute, chiar dacă ultimul focar de pestă porcină a fost lichidat, după cum a firma directorul Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor.
Medicul veterinar care a străjuit în fața porților încă de la primele ore ale dimineții se arăta destul de încrezător cu privire la ridicarea interdicțiilor. În lipsă de focare de pestă sau alte boli grave se poate spune că săptămîna aceasta se vor ridica restricțiile privind circulația animalelor, asta în condițiile în care veterinarii nu consideră că este mai bine ca animalele să fie supravegheate în grajduri și curți. Se poate spune că tîrgul de animale a căzut. Nimeni nu mai îndrăznește să-i mai treacă porțile, lucru văzut și ieri, cînd sectorul de bovine, ovine și cabaline a rămas pustiu, chiar dacă circulația acestora era liberă. Administratorul tîrgului, Spiridon Răileanu, este de părere că va trebui mult timp pentru ca tîrgul de animale să-și revină. Singurul venit este adus în prezent de activitatea de comercializare a cherestelei, care este în plin sezon.
Linia de cale ferată, una dintre probele de foc pentru caii putere
Sectorul de cereale a fost ieri la fel de pustiu. Seceta care a afectat o parte din culturile agricole a determinat agricultorii să încerce o creștere a prețului la cereale, gest rămas în fază de tentativă pentru că în lipsa clienților s-au lăsat păgubași și au revenit la vechiul preț. Dubla de grîu și porumb a rămas la pragul de 5 lei noi, cu puțină abatere, în funcție de client și cantitatea de cereale cumpărată. Apariția pe piață a grîului nou îi sperie pe cultivatori care nu concep să-și vîndă și mai ieftin produsele. Marii procesatori promovează un preț al grîului foarte mic și în acest an, iar o intervenție a statului pentru stabilirea unui preț de referință este de acum o utopie. Lîngă sectorul de cereale în piața de cherestea activitatea era în toi. Stivele de scînduri s-au epuizat rapid, încărcate bine în mașini ale căror suspensii gemeau sub greutatea metrilor cubi. Trecerea de cale ferată a constituit unul dintre punctele de atracție pentru cei care-și făcuseră turul prin tîrg. Căruțe și mașini își turau caii putere pentru a trece cu bine panta din fața tîrgului cu ieșire la șosea. Nu toți reușeau, iar șoferii neîndemînatici erau blamați de spectatori.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU