Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4358 > La zi Nr. 4358 de luni, 10 decembrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Abuz de putere


OMV face legea la Monteoru

Din 2010, compania nu mai plătește nimic pentru țițeiul pe care-l scoate din subsolul dealului de la Monteoru

articol de: Dan RĂSPOPA
Potrivit unei anchete a jurnaliștilor  de la cotidianul.ro,la Monteoru, OMV Petrom extrage țițeiul fără să respecte legea, instituțiile statului și proprietatea privată a cetățenilor români. Aici, țițeiul este adus la suprafață prin conducte și galerii adînci de cîteva sute de metri, apoi se scurge liber pînă într-un puț principal de unde este pompat către suprafață, ceea ce face aerul irespirabil. Sondele OMV  se află  pe un teren  defrișat masiv  pentru a amenaja drumuri de acces și pentru a putea fi amplasate rețelele de înaltă tensiune aferente. Din cauza defrișărilor nechibzuite au mai apărut și alunecări de teren care se accentuează odată cu trecerea timpului. În condiții normale, cei care extrag țițeiul din astfel de zone plătesc bani grei proprietarului pădurii pentru folosirea acesteia și pentru dezastrul ecologic. OMV nu mai plătește nimic pentru pădurea din Monteoru. Sondele austriecilor extrag țițeiul aici după legea celui mai puternic. Din 2008 încoace, de cînd pădurea nu mai este deținută de stat, ci proprietate privată, austriecii refuză să încheie orice fel de contract cu proprietarii privați ai pădurii, cărora le contestă în instanță titlurile de proprietate date de autoritățile statului român.

Contract din 2007

Pe 14 martie 2007, SC OMV Petrom SA a încheiat cu Direcția Silvică Buzău un contract de închiriere pentru folosirea unor terenuri forestiere ocupate cu obiective petroliere pe raza Ocolului Silvic Buzău, la Monteoru. Era vorba de 12 sonde care trebuiau amplasate  pe o suprafață de 5,88 hectare. Contractul prevedea că, în cazul în care suprafața de teren forestier pe care se afla amplasamentul va face obiectul retrocedării, Direcția Silvică Buzău va anunța imediat OMV Petrom SA, iar chiria se va modifica în consecință. Clauza respectivă a fost stabilită pentru că înainte cu un an, Direcția Silvică îi anunțase pe viitorii proprietari privați că li s-a aprobat reconstituirea suprafeței de teren confiscată de comuniști pe amplasamentul care făcea obiectul contractului dintre OMV și Direcția Silvică. La patru luni de la semnarea contractului, pe 18 și 19 iulie 2007, terenul pe care se aflau sondele a intrat în proprietatea urmașilor lui Grigore Monteoru. De la acea dată, Petrom a mai făcut plăți pentru chirie către Romsilva, inclusiv pentru 2010. De menționat este că plata este necuvenită, deoarece chiria se putea plăti către Romsilva numai în baza autorizației de ocupare temporară a terenului și numai dacă terenul era proprietatea privată a statului, administrat de Romsilva. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic recunoaște că OMV Petrom nu mai are aprobare de ocupare temporară a terenurilor încă din 1 ianuarie 2009.

Era necesar un nou contract

Potrivit legislației românești în vigoare, Petrom trebuia să semneze cu noii proprietari un contract care să le permită să folosească terenurile afectate în mod direct de exploatările petroliere (articolul 6 din Legea petrolului - 238/2004). De regulă, contractul este unul de închiriere, dar poate fi și de vînzare-cumpărare, concesiune, asociere sau schimb de terenuri. Proprietarul terenului spune că nu a negociat niciodată vreun astfel de contract cu OMV Petrom, compania austriacă refuzînd să  recunoască dreptul de proprietate, atestat prin documente. Autoritățile statului, care i-au pus în posesie pe urmașii lui Grigore Monteoru, nu au contestat niciodată în instanță titlurile de proprietate ale acestora. Mai mult, au încheiat și contracte de pază a pădurii cu noii proprietari. În plus, chiar Petrom a cerut și a folosit avizul proprietarului (sfîrșitul anului 2007) atît pentru ridicarea unei noi sonde, cît și, ulterior, pentru diverse operațiuni de toaletare forestieră, în zona rețelei electrice. Cînd a venit însă vorba despre încheierea contractului care să dea OMV dreptul de folosință a terenului, reprezentanții colosului austriac au hotărît să nu plătească nici un ban pentru dreptul de a folosi sondele și au cerut în instanță nulitatea titlurilor de proprietate ale cetățenilor români. Judecătorii trebuie acum să hotărască asupra lipsei calității procesuale active a OMV, deoarece românii au reclamat că austriecii nu au dreptul să conteste aceste titluri.

Încalcă legea

În consecință, de mai bine de doi ani, OMV Petrom SA nu mai plătește nimic pentru țițeiul pe care-l scoate, la foc continuu, din subsolul dealului de la Monteoru. Neavînd nici un contract cu proprietarii (închiriere, concesiune, asociere etc.), nu are nici drept folosință a sondelor de pe terenul acestora - așa prevede legea. Mai mult, de la 31 decembrie 2008, OMV Petrom SA nu mai avea nici o aprobare legală de ocupare temporară a terenului. Aceasta nu i-a împiedicat pe cei de la OMV să nesocotească prevederile legale de mai sus și să deschidă și alte sonde în 2011. În concluzie, OMV consideră, probabil, că a cere în instanță nulitatea unor titluri de proprietate îi dă dreptul să se comporte ca și cum acelea nu există și, ca atare,  încalcă de patru ani Codul Silvic prin ocuparea temporară a terenului fără autorizație de la Inspectoratul Silvic.

 

COMENTARII

Leu:
Felicitari!
Felicitari ziaristilor,care au sesizat acest furt calificat si care se lasa nepedepsit.Suntem furati din toate partile!Ne plangem k nu sunt bani de pensii,nu sunt bani pt cei cu handicap...,insa autoritatile par ca nu vad nimic.Treziti-va fratilor,ca ne fura hotii toata tara!!!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU