Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4322 > La zi Nr. 4322 de vineri, 19 octombrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

La psiholog, via psihiatru

articol de: Florin Zafiu

Cazul doctorului neurolog descoperit cu probleme psihice doar după ce și-a bătut o colegă de serviciu, în Spitalul Județean Buzău, vine să atragă atenția asupra modului în care se desfășoară testările în momentul încadrării la un loc de muncă. Superficialitatea cu care o parte dintre medici trec de testările psihologice pot să dea naștere unor adevărate catastrofe medicale doar dacă norocul face ca ele să nu se întîmple. Totuși practica de a obține avizul psihologic formal fără investigații amănunțite alterează toate domeniile de activitate. Profesorii sunt mai nou testați psihologic în baza unor chestionare dificile și mai mult decît atît li se pregătesc și teste psihiatrice.

A trecut o săptămînă de cînd neurologul de la Unitatea de Primire Urgențe și-a bătut colega în urma unor divergențe. Medicul George Mîncu în vîrstă de 37 de ani suferea de o boală psihică, afecțiune care a fost ținută ascunsă atît de către familie cît și de către acte care dovedeau de fapt că nu ar fi avut nicio problemă de această natură. Abia după incidentul șocant în urma căreia urgentista din Spitalul Județean Buzău s-a ales cu urechea ruptă, adevărul a ieșit la iveală. Și toate neajunsurile care ar fi putut conduce la drame, dacă stăm să ne gîndim că doctorul lucra cu pacienți, s-au datorat testărilor psihologice făcute doar pe hîrtie. Specialiștii recunosc obiceiul medicilor de medicina muncii de a elibera avize psihologice fără efectuarea unor testări și tocmai din această cauză cazul de la UPU nu este unul singular.

"Nu este un caz singular, da... Nu este un caz, aveți impresia căci cazul doctorului Mîncu creează precedent însă recunoaștem că în toate profesiile sunt lucruri nepuse la punct vizavi de încadrarea, controalele perioadice pe medicina muncii unde uneori lucrurile se fac superficial", a declarat Maria Cristache, medic psihiatru.

Recuperare prin reintegrare

Reintegrarea persoanelor cu probleme psihice în diverse domenii de activitate este o condiție de netăgăduit pentru recuperarea unui pacient spun specialiștii. Acest lucru se poate face chiar și în domeniul medical, însă doar printr-o atentă supraveghere și numai în condiții sigure atît pentru pacienți cît și pentru medicii care suferă de astfel de tipuri de afecțiuni.

"În momentul de față, eu în meseria mea am întîlnit colegi, chiar și din Buzău, cu tulburări mari psihice dar care au lucrat, pe care lumea a putut să îi tolereze, însă nu la UPU. La 23 August, la Centrul de recoltare a sîngelui", a precizat Maria Cristache, medic psihiatru.
60 de dascăli monitorizați

Problemele de natură psihică se pot întîlnii în orice domeniu, indiferent de sex, vîrstă sau rang social. Un exemplu este și învățămîntul acolo unde zeci de profesori buzoieni care suferă de tulburări psihice predau la catedră. Sunt testate psihologic și ulterior în funcție de rezultate primesc aziv de apt.

"Ne menținem la un număr de 60 de cadre didactice care au rămas în monitorizare psihologică, consiliere de specialitate, avizul  lor a fost de apt condiționat cu reevaluare psihologică la 6 luni", a afirmat Petre Alexa, medic psiholog.

Înăsprirea testării

Și legile par să devină din ce în ce mai drastice pe această latură. Chestionarele în urma cărora profesorii sunt declarați apt psihic au fost gîndite la un grad ridicat de dificultate pentru a înlătura pe cît posibil orice eroare. Mai mult decît atît au fost introduse și examenele psihiatrice.

"Anul acesta ca și element de noutate s-a introdus examenul psihiatric la cadrele didactice, are ca și condiționare a medicului de medicina muncii, dacă el recomandă acest lucru se poate face dacă nu, nu este obligatoriu", a spus Petre Alexa, medic psiholog.

Cele mai multe cadre didactice cu probleme psihice sunt din mediul urban, unde stresul își spune de cele mai multe ori cuvîntul. Specialiștii sunt de părere însă că afecțiunile de această natură, prin definiție, trebuie să beneficieze de o atenție deosebită, cu atît mai mult cu cît ele sunt descoperite în domenii cheie cum ar fi medicina și învățămîntul.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU