Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4312 > La zi Nr. 4312 de vineri, 5 octombrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Export de fructe de pădure


Măceșe la noi, medicamente la nemți

Culesul acestora reprezintă o sursă de venit dar și un mod de a trăi sănătos

articol de: Florin Zafiu
Măceșe la noi, medicamente la nemți
 

Anual ocoalele slvice din județul Buzău exportă sute de tone de fructe de pădure în țările Uniunii Europene. Cele mai căutate, cătina și măceșele, sunt folosite în industria alimentară și cea farmaceutică avînd proprietăți vindicative excelente. Acum la început de lună octombrie muncitorii au fost chemați la un nou sezon de cules măceșe sălbatice, o sursă în plus de venit pentru unii, o slujbă permanentă pentru alții. Reprezentanții Direcției Silvice spun că activitățile sunt profitabile atît timp cît fructele sunt plătite foarte bine în afara țării.


Dis de dimineață cît roua încă mai acoperă iarba și frunzele, după ce soarele și-a făcut apariția pe cer arătîndu-și zîmbetul aspru de octombrie, muncitoarele angajate de către Direcția Silvică se avîntă cu gălețile în tufele de măceși. Culesul fructelor de pădure reprezintă nu numai o sursă de venit, o slujbă, ci și un mod de a trăi sănătos. O singură cană de ceai de măceșe consumată zilnic reprezintă o sursă importantă de stimulare și întărire a sistemului imunitar.

Afacere profitabilă

Totuși măceșele nu sunt culese pentru ceaiuri naturale sau pentru a fi transformate în vin. Deja este o tradiție profitabilă a ocoalelor silvice din Buzău ca în fiecare an să culeagă fructele de pădure pentru a le valorifica în export. Cătina și măceșele sunt cerute în occident pentru a fi utilizate în industria medicamentelor. Numai anul trecut cele șase ocoale de stat administrate de către Direcția Silvică au colectat peste 100 de tone de măceșe și 250 de tone de cătină vîndute ulterior cu 600, respectiv 1000 de euro tona.

"Fructele de pădure merg la export în special în Germania. Din cîte știm le folosesc în înteprinderi farmaceutice și alimentare", a declarat Avram Vasile, șef pepiniera silvică Simileasca.


Nu este o muncă ușoară ci una foarte migăloasă. După ce fructele sunt culese de către muncitori, sunt atent sortate pentru a fi înlăturate cele strivite sau stricate, apoi sunt puse în lădițe sau în saci și ținute la temperaturi reci pentru a se păstra în condiții bune.

"În teren sunt culese, transportate în lădițe către centrul de fructe Simileasca, aici facem sortarea, refrigerarea, congelarea, ambalarea și livrarea la export", a precizat Avram Vasile, șef pepiniera silvică Simileasca.

Proprietăți curative multiple

Centrul de fructe din Simileasca, strînge încă din anul 2003 plante și fructe medicinale și apoi le vinde la export. Măceșele conțin o cantitate mare de vitamine tocmai din acest motiv sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar. Din semințe se fac ceaiuri diuretice care ajută în cazul tulburărilor tractului urinar și rinichilor. Pe de altă parte din măceșe sunt preparate medicamente antiinflamatorii, antireumatice și cunoscutele tablete de vitamina C.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
La Spitalul Brătianu s-a descoperit o pușcă
Copiii noștri mănîncă la școală mere din Polonia, culese în 2018

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU