Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4312 > La zi Nr. 4312 de vineri, 5 octombrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Subprefectul a fost contrazis


Jefuitorii pădurilor s-au dat după copaci

Nu există corupție printre oamenii pădurilor

articol de: Florin ZAFIU
Moda de a tunde cît mai scurt dealurile împădurite ale județului Buzău nu a murit, o spun polițiștii, care de la începutul anului au constatat zeci de infracțiuni la regimul silvic. Mai nou, infractorii se ocupă de tăierea rășinoaselor, esență căutată din ce în ce mai mult pe piața neagră a materialelor lemnoase. Grupările sînt din ce în ce mai bine organizate, acționează acolo unde oamenii legii ajung cu greu și sînt și ajutați din interiorul sistemului. Corupția din domeniul silvic nu a fost încă depistată de polițiști, în ciuda declarațiilor de la Casa Albă, care dădeau ca și sigură o colaborare a hoților cu angajații statului.  
    
Sute de amenzi

Buzăul a importat infractori din alte județe, dacă ne referim la domeniul silvic. Grupări specializate în utilizarea de dispozitive de marcat false sau de documente de transport cu regim special false reușesc să dea lovitură după lovitură în fondul forestier, să fure și apoi să se facă nevăzute. Numai de la începutul anului pînă în prezent, polițiștii au aplicat sute de amenzi, cercetările finalizîndu-se, în cele mai multe cazuri, cu deschiderea unor dosare penale. "Au fost constatate 518 abateri contravenționale, dintre care 379 de natură silvică, în valoare totală de peste 316.000 lei, și au fost confiscați 559 metri cubi de lemn, în valoare de 200.000 lei Au mai fost constatate 120 de infracțiuni, 88 de tăieri fără drept de arbori, 21 de furturi de arbori și o distrugere de puiet și lăstari", a declarat cms.-șef Laurențiu Pantazi, insp. șef adj. I.P.J. Buzău. Oamenii legii dau exemplu trei bărbați care în perioada iulie - decembrie 2009 au tăiat peste 100 de arbori nedestinați exploatării, în valoare de peste 25.000 de lei,  pe raza comunei Gura Teghii. Au fost întocmite dosare penale, polițiștii continuînd cercetările și în alt caz, referitor la un bărbat de 42 de ani, care a vîndut fără drept peste 500 de metri cubi de rășinoase unui partener din județul Covasna. Rășinoasele par a fi esențele preferate pe piața neagră, o spun oamenii legii, din pricina faptului că valorează foarte mult.

Nici un dosar penal pentru corupție

Cît despre faptele de corupție pe care Prefectura le-a sesizat în domeniul silvic, oamenii legii nici nu au auzit. Nu există nici un dosar penal în care să fie cercetați pădurari, angajați ai ocoalelor silvice care să fi conlucrat cu infractorii, spun polițiștii. "Au fost întocmite 58 de dosare penale pentru infracțiuni în domeniul silvic sau conex, din care soluționate 43. La acest moment nu avem întocmite dosare privind fapte de corupție, asta vă pot spune concret", a precizat cms.-șef Laurențiu Pantazi, insp. șef adj. IPJ Buzău. Pe parcursul săptămînii trecute, reprezentanții Prefecturii au promis, prin intermediul instituțiilor statului, dezvăluiri legate de mafia pădurilor, sprijinită de funcționari corupți. Joi, însă, tonurile s-au mai îndulcit, lăsînd să se înțeleagă totuși că autoritățile lucrează.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU