Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4301 > La zi Nr. 4301 de joi, 20 septembrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

1.600 de copii, privați de iubirea părinților plecați la muncă în străinătate


Săracii copii "bogați"

Săracii copii "bogați"

articol de: Mirela DUMITRU
Vremurile grele și lipsa banilor conduc la sute de drame trăite zilnic de copiii buzoieni ai căror părinți sînt nevoiți să plece la muncă, tocmai pentru a le asigura un trai mai bun. Deși intențiile sînt bune, de cele mai multe ori lipsa căldurii și a dragostei familiale nu aduce decît suferință, anxietate, deprimare sau accentuează manifestările de revoltă și agresivitate ale acestor tineri. Potrivit raportărilor solicitate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău primăriilor din județ, se pare că nu mai puțin de 1.601 copii aveau, la sfîrșitul primului semestru al acestui an, unul sau chiar ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Din păcate nu se cunoaște cu siguranță numărul copiilor ai căror părinți au plecat în căutarea unei vieți mai bune, deoarece, deși sînt obligați să anunțe autoritățile locale înainte de a pleca din țară, puțini părinți o fac.

Cifră în scădere

Îmbucurător este că această cifră este ceva mai mică decît cea înregistrată la ultima centralizare realizată la sfîrșitul anului 2011, cînd numărul copiilor de "căpșunari"  era de 1.732. O situație mai dificilă o au 399 de copii, care au ambii părinți plecați în străinătate,  379 dintre aceștia aflîndu-se în această perioadă în grija rudelor pînă la gradul IV și numai 20 dintre ei beneficiind de măsuri de protecție. Dintre cei 861 de tineri al căror părinte unic întreținător de familie monoparentală muncește în altă țară, 732 sînt crescuți în prezent de familie, iar 129 primesc măsuri de protecție socială. Acestora li se adaugă alți 341 de  minori, care au numai unul din părinți plecat în străinătate, dintre care 264 sînt în grija rudelor, în timp ce 77 se află în grija sistemului de protecție socială.  În ceea ce privește distribuția pe sexe, cei mai mulți copii sînt de sex feminin, 803, iar ceilalți 798 sînt băieți.

Mult prea vulnerabili

De cele mai multe ori, copiii sînt părăsiți la vîrsta adolescenței, cînd sînt sensibili la influențele anturajului, care îi poate ghida spre căi greșite. Așa se face că sînt semnalate 26 de cazuri de copii cu vîrste sub 1 an ai căror părinți au plecat la muncă în afara țării, 59 de micuți cu vîrste între 1 și 2 ani, 268 cu vîrste între 3 și 6 ani. Alți 316 copii au vîrste între 7-9 ani, 450 de tineri au vîrste între 10-13 ani și 482 de adolescenți au vîrste între 14 și 17 ani.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU