Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4298 > La zi Nr. 4298 de luni, 17 septembrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Cozi și nervi


Înghesuială la mila Europei

Cîțiva "descurcăreți" transportă alimentele contra cost de la depozit la domiciliu

articol de: Florin ZAFIU
Ajutoarele europene au dat naștere la cozi și nervi în fața depozitului de pe Aleea Sporturilor, deși alimente sînt pentru toată lumea. Mai mult decît atît, programul derulat de către Consiliul Județean Buzău a dat posibilitatea unor persoane de a-și încropi o mică afacere la porțile depozitului, un fel de taximetrie a alimentelor, avînd în vedere că beneficiarii au de transportat cîteva zeci de kilograme bune de produse. Din meniu fac parte fasole, bulion, paste, făină și multe alte alimente care sînt distribuite cu scopul de a-i ajuta pe șomeri, pensionari ori persoane cu handicap. A început distribuția de alimente oferite de către Uniunea Europeană prin programul de sprijin al persoanelor defavorizate. Spre deosebire de anii precedenți, paleta de produse este mult mai largă și în concordanță cu nevoile oamenilor. Tocmai din acest motiv lumea s-a și înghesuit, vineri, la ușile depozitului din municipiul Buzău. Pensionari cu pensii mai mici de 400 de lei, șomeri și rude ale unor persoane cu handicap au sosit să își ridice alimentele. Cum era de așteptat, o parte dintre beneficiari au dorit să ajungă mai repede în față, motiv întemeiat de scandal.

Pachete de 180 de lei

Ajutoarele sînt mai mult decît necesare, avînd în vedere că prețurile cresc de la o zi la alta. Pentru un pensionar cu o pensie sub 400 de lei, cele cîteva kilograme de făină, orez, zahăr și bulion înseamnă foarte mult. Mai precis, aproape jumătate din pensie, după un calcul simplu, care ne arată că toate produsele pe care le primesc se ridică în jurul sumei de 180 de lei. Distribuția de alimente a dat naștere și unui fenomen mai nou. Este vorba despre transportul alimentelor contra cost de la depozit la domiciliu. Nu este folosit un ceas și nici un aparat de marcat, așa cum se obișnuiește la un taxi. La mica înțelegere, cei mai bogați dintre cei săraci oferă o sumă de bani, apoi sînt preluați și duși pînă în fața blocului. Șoferul revine la depozit și transportul continuă. Vineri, cei care s-au aflat în fața depozitului de pe Aleea Sportului au luat doar o parte dintre alimente, urmînd ca în perioada următoare, în funcție de cum vor ajunge și celelalte produse, să revină.

Peste 71.000 de beneficiari

Fiecare beneficiar va primi în total cîte 15 kilograme de făină, 800 de grame de paste făinoase, 600 de grame de biscuiți, 7 kg de orez, 7 litri de ulei, 1 kilogram de fasole boabe, două cutii de mazăre, două de roșii în bulion, una de bulion și, nu în ultimul rînd, 3 kilograme de zahăr. Un pachet destul de consistent, pe care un pensionar îi este foarte greu să și-l permită. În județul Buzău, vorbim despre 71.200 de beneficiari care ar urma să primească ajutoarele respective.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU