Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2436 > La zi Nr. 2436 de joi, 20 iulie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Lucrători stradali, o posibilă soluție pentru copiii străzii?

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Lucrători stradali, o posibilă soluție pentru copiii străzii?
 

Pe străzile orașului Buzău, de foarte mult timp, obișnuiesc să "bîntuie" copii, de la cele mai fragede vîrste, de 5-6 ani, pînă la adolescenți care ar trebui să se afle pe băncile școlilor. În nenumărate rînduri, ei au fost prinși de agenți ai Poliției Municipale ocupîndu-se cu diverse activități, mai mult sau mai puțin cinstite. De mai multe ori, ei au fost identificați și supuși unor anchete sociale întreprinse de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, dar, în final, au ajuns de unde au fost ridicați, adică în stradă. Explicația nu este decît una singură și anume că acești copii s-au obișnuit încă de mici cu mediul de viață de pe stradă, chiar dacă cei mai mulți dintre ei au o familie.
Cum era de așteptat, chiar părinții sînt cei care le permit și chiar îi obligă pe copii să iasă în stradă și să cerșească. În aceste condiții, situația este destul de neplăcută pentru că au fost și cazuri cînd copiii stăteau cu mîna întinsă la cîțiva metri de părinții lor. Iar dacă un asistent social al D.G.A.S.P.C. sau un polițist îndrăznea să le ceară vreo explicație, nu se putea face nimic, pentru că măsurile legale nu se impun, atît timp cît sînt integrați într-o familie. Familiile dezorganizate, educația precară și factorii socio-economici declanșează astfel de cazuri uneori fără ieșire. La înrăutățirea situației participă și numărul mare de copii dintr-o familie, imposibilitatea ocupării unui loc pe piața muncii și problemele grave de sănătate care sînt rezolvate cu greu din cauza posibilităților materiale reduse.
O situație mai fericită se află în București și ar trebui luată ca exemplu. Astfel, părinții și copiii, dacă sînt prinși la cerșit, sînt ridicați imediat și plasați     într-un sistem de lucrători stradali. Instituția care ar trebui să pună bazele unui astfel de sistem este primăria, prin Direcția de Asistență Socială și, astfel, zecile de copii care trag din pungile cu aurolac și care buzunăresc oamenii pe stradă ar fi mai ușor de stăpînit.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Sfaturi pentru bobocii de liceu

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU