Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4197 > La zi Nr. 4197 de marti, 15 mai 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Au răspuns prompt unei inițiative unice în țară


Și-au donat amintirile comuniste

Muzeul Județean a strîns într-o lună 300 de obiecte utilizate înainte de 1989, bunuri care se vor regăsi într-o expoziție permanentă

articol de: Vali MARINESCU
 Și-au donat amintirile comuniste
 
Rochii, cravate, mănuși din piele, gulere și mileuri croșetate, sticle de lapte, un biberon, o pereche de pantofi vechi, plăci, o pătură din anii 70, o păpușă veche, cravate de pionier, un halat muncitoresc chiar și un aparat de radio care probabil nu a mai fost folosit de ani buni. În total cîteva sute de obiecte. Asta au reușit să strîngă reprezentanții Muzeului Județean Buzău în cadrul campaniei demarate la jumătatea lunii aprilie "Nu le mai aruncați! Vă rugăm să le donați!" destinată donației de bunuri din perioada comunistă. În nici o lună au fost donate nu mai puțin de 300 de obiecte păstrate de buzoieni din perioada comunistă, bunuri care se vor regăsi într-o expoziție permanentă ce va fi organizată de Muzeul Județean Buzău după 2014, cînd va fi redeschis publicului. Acțiunea unică la nivel național se va derula pînă spre sfîrșitul acestui an, timp în care reprezentanții instituției speră să strîngă suficiente obiecte pentru a putea ilustra cît mai explicit perioada de dinainte de 1989. "În țară nu mai există un alt muzeu care să inițieze o asemenea campanie, iar în Europa doar în Ungaria, Cehia și mai nou și în Polonia sînt asemenea încercări de a reflecta viața comunistă", a precizat directorul Muzeului Județean Buzău, Sebastian Matei. Numărul mare de obiecte adunate de muzeografi în nici o lună de zile demonstrează deschiderea buzoienilor pentru o astfel de campanie inedită. Însă, aceștia au constatat că locuitorii municipiului au păstrat destul de puține obiecte din perioada vizată. De aceea, acțiunea va fi extinsă către zona rurală, acolo unde sînt șanse mari de sporire a colecției. Cu ele, potrivit șefului secției istorie-artă, Mădălina Oprea, se va reconstitui o bucătărie sau o sufragerie din vremea comunistă, astfel încît tinerii să poată intra în contact cu modul de viață al părinților și bunicilor de acum mai bine de 20 de ani.

Se caută mobilier sau autoturisme
Campania derulată de Muzeul Județean Buzău este cu atît mai necesară cu cît perioada 1948 - 1989 este mai puțin reflectată în colecții. Conform pliantului de promovare a campaniei, printre obiectele solicitate donatorilor se numără și piese de mobilier sau autoturisme din perioada comunistă pentru care muzeografii sînt dispuși să asigure inclusiv transportul.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU