Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2422 > La zi Nr. 2422 de marti, 4 iulie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

"Condiția intelectualului" la bacalaureat, Răzbunarea Comisiei Naționale

Subiectele au fost grele prin noutatea cerințelor

articol de: Sorin DINCO
"Condiția intelectualului" la bacalaureat, Răzbunarea Comisiei Naționale
 

Schimbînd, peste noapte, subiectele de la prima probă scrisă a bacalaureatului, limba și literatura română, reprezentanții din Comisia Națională au elaborat cerințe cu un grad de dificultate ridicat, prin noutatea. Scandalul în care a început proba de ieri, creat de incredibilul fapt că subiectele la română au fost cumpărate, înainte de examen, de pe stradă, pune într-o lumină deloc favorabilă și bacalaureatul, după ce testele naționale
au trecut prin aceeași degringoladă a organizării.

Nici scrisoare, nici cerere, ci filosofie...

Proba scrisă la limba și literatura română, despre care scriam că o să facă diferența între absolvenții de liceu pregătiți și cei care au cam tăiat frunze la cîini, a venit cu subiecte surpriză, puțin familiare candidaților, care se așteptau la o cerere sau la o scrisoare și la caracterizarea unui personaj cunoscut dintr-o operă literară. Schimbarea peste noapte a subiectelor, din cauza unui incident care a zguduit din nou Ministerul Educației, se poate spune că a epuizat variantele ușoare și le-a evidențiat pe cele mai dificile. Astfel, chiar dacă la primul subiect, a fost o poezie accesibilă din Tudor Arghezi, "Iubitei mele", cel puțin trei din cele 10 cerințe ale acestui au avut un grad de dificultate destul de mare, pentru a nu fi rezolvat "la perfecție". Al doilea subiect, exprimarea argumentată a unei opinii pornind de la un citat din Caragiale - "Un om nu trebuie să încerce decît ce poate face" - a surprins pe mulți, pentru că așteptările erau fie o cerere, fie o scrisoare amicală, ceea ce s-a lucrat mai mult în liceu.

"Condiția intelectualului", subiect de derută

Faptul că cele mai multe lecturi obligatorii din liceu sînt povești triste dintr-o lume mereu inactuală și într-un mare decalaj față de preocupările tinerei generații a pus din nou "capac" inclusiv absolvenților din liceele de elită ale județului. Chestionați de reporterii "Șansa" și Radio Focus, aceștia au apreciat ca dificilă cerința de la subiectul al treilea, referitor la eseul asupra condiției intelectualului, într-un roman la alegere dintre Liviu Rebreanu, Camil Petrescu și Marin Preda. Dincolo de nepotrivirea crasă dintre tematica eseului și capacitatea de analiză a unui adolescent, subiectul a surprins și prin faptul că nu se încadrează în aria niciunui concept operațional din programa de bacalaureat. Personaje cunoscute precum Ion (Liviu Rebreanu) și Moromete (Marin Preda), mai accesibile decît Ștefan Gheorghidiu sau G.D. Ladima(Camil Petrescu), deși se încadrează la reperele de rezolvare a eseului, nu se includ la tema acestuia, provocînd din start derută în rîndul candidaților. Dar, cum remarcam, bacalaureatul este un examen care scoate la iveală nivelul de cunoștințe cu care ies de pe băncile liceului tinerii noștri. Mîine, încă o probă "trăsnet", matematica, va solicita din plin nervii celor implicați în examen.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU