Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4069 > La zi Nr. 4069 de marti, 6 decembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

În timp ce pentru Centrul de Urgență încă se așteaptă o semnătură


Homeless "prăjit" din vina autorităților

Pentru a se feri de frig, acesta se adăpostise alături de un alt bărbat într-un canal termic

articol de: Florin ZAFIU
Încă un sezon rece a debutat fără ca administrația locală să deschidă Centrul pentru persoane fără adăpost. Stufărișul birocratic și neînțelegerile între autorități nu au dus la nici un rezultat concret pînă duminică seară cînd un om al străzii a ajuns la spital în stare gravă cu arsuri de gradul doi și trei după ce canalul termic în care se odihnea s-a aprins.

Se dă vina pe Prefectură și Guvern
Deși Centrul de Urgență ar fi trebuit deschis în toamna acestui an nici pînă în momentul de față Primăria nu l-a pus în funcțiune din lipsă de personal. Municipalitatea dă vina pe Prefectură și Guvern pentru că nu aprobă lista cu numărul de angajați necesari. De cealaltă parte, reprezentanții Prefecturii spun că organigrama a fost aprobată în ședință de Guvern, dar că se așteaptă o notă scrisă. Doi bărbați, unul de 53 și altul de 49 de ani au fost surprinși de flăcări, după ce canalul termic în care se odihneau a luat foc, se pare, din pricina unei țigări aprinse. După ce au consumat băuturi alcoolice, pentru a se feri de frig, cei doi oameni ai străzii s-au adăpostit într-un canal și s-au învelit cu mai multe cartoane și materiale textile. Din pricina țigării aprinse, materialele inflamabile au luat foc, astfel încît bărbatul de 53 de ani a fost dus de către paramedicii SMURD cu arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului la Spitalul Județean.  

Investiție de 800.000 de lei, inutilă
Evenimentul s-ar fi putut evita dacă autoritățile locale se țineau de cuvînt și puneau în funcțiune Centrul de Urgență pentru persoanele fără adăpost. Clădirea cu o capacitate de 25 de locuri aflată pe strada Alexandru Marghiloman a fost ridicată cu scopul ca în perioadele reci, cum sînt cele pe care le parcurgem în acest moment, oamenii străzii să beneficieze de o masă caldă și asistență medicală. Deși ar fi trebuit să funcționeze din data de 1 octombrie, centrul este gol întrucît Guvernul nu a aprobat lista cu cele 12 posturi de care ar fi nevoie pentru a funcționa, a precizat viceprimarul Marcel Ciolacu. Așa cum centrul nu poate funcționa pentru că nu are angajați și nici acreditarea pe care o primește ulterior de la autoritățile centrale, nici Prefectura nu poate urgenta aprobarea listei de angajări. Roxana Robu, purtătorul de cuvînt al instituției, spune că lista a fost transmisă Ministerului Administrației și Internelor, a fost discutată în cadrul unei ședințe de Guvern, dar că aprobarea nu a ajuns încă în scris la Buzău. În acest context ne întrebăm cîți oameni fără un acoperiș deasupra capului vor mai trebui să aibă de suferit pentru ca centrul să fie deschis. Din pricina faptului că omul străzii a suferit arsuri pe o suprafață de 80 la sută din corp, a fost transportat la o unitate spitalicească din Capitală.  Nu mai puțin de 800.000 de lei au fost cheltuiți pentru ridicarea noului centru destinat oamenilor străzii, proiect care se împiedică acum de angajarea cîtorva psihologi, asistenți sociali și medicali, îngrijitori, spălătorese și bucătărese.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU