Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4000 > La zi Nr. 4000 de joi, 15 septembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Zice că nu face politică


Prefectul se joacă manipulator cu cifrele

Reprezentantul Guvernului, care spune că avem în județ aproape 5 mii de handicapați, ceea ce înseamnă mai mult de 1% din populație, a fost contrazis de reprezentanții DGASPC care spun că de fapt numărul lor a scăzut la 4664

articol de: Florin ZAFIU
 Prefectul se joacă manipulator cu cifrele
 
Prefectul Paul Beganu a declarat că numărul persoanelor cu handicap grav a crescut de patru ori față de anul trecut, iar conducerea Direcției de Asistență Socială a infirmat printr-o scă­dere.   
Peste 4600 de persoane din județul Buzău suferă de un handicap grav, a declarat prefectul Paul Beganu în cadrul unei conferințe de presă. Informația nu a fost furnizată cu scopul de a scoate în evidență starea gravă de sănătate în care se află aproape 1 la sută din populația județului, ci pentru a atrage atenția că mult prea multe certificate de handicap au fost eliberate pe parcursul acestui an. Pentru a ne face o idee asupra fenomenului în sine, trimisul Guvernului în teritoriu a declarat că în urmă cu un an nu existau mai mult de 1000 de cetățeni care să sufere de un handicap grav.

În municipiul Buzău sînt în jur de 800
Indemnizația lunară, gratuitatea pe transport urban și interurban, scutirea de la plata impozitelor către Primărie, asistența medicală gratuită, medicamente gratuite, bilete la tratament balnear, intrarea liberă la manifestări culturale, sînt drepturi pe lista fiecărui om care este încadrat într-un grad de handicap grav. Beneficiază de toate acestea deoarece starea gravă de sănătate nu-i poate permite desfășurarea nici unei activități care să îi permită să se descurce și să se îngrijească singur. Pentru a intra în po­se­sia unui certificat de handicap grav bolnavul trebuie să se prezinte în fața unei comisii de evaluare a persoanelor adulte. Conducerea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Buzău spune că în anul 2010 erau înregistrați în jur de 750 de buzoieni cu handicap grav, iar în acest an s-au mai adăugat aproximativ 50. Cei mai mulți dintre cei care au un astfel de certificat suferă de Alzheimer, demență sau afecțiuni oncologice.

Anchetă pentru elucidarea enigmei
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cea care are evidența clară a cazurilor, nu confirmă însă datele care sînt în posesia prefectului. Astfel, conform DGASPC, la nivelul lunii august 2010 erau în evidența instituției 4966 de cazuri în timp ce în august 2011 numărul lor a scăzut la 4664. Contradicția între date nu poate fi tradusă decît printr-o eroare a prefectului. Există posibilitatea ca acesta să fi încurcat statistica județeană cu cea municipală și de aici să îi fi dat o creștere cu 400 a numărului persoanelor cu handicap grav. Chiar și așa, eroarea va da naștere unei anchete, pentru a se constata dacă cifra este și motivată concret de cazuri adevărate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU