Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2397 > La zi Nr. 2397 de luni, 5 iunie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Hărțuiți neîncetat de veterinari,


Euro-țăranii buzoieni se gîndesc cu groază la ziua de mîine

articol de: Mărgărit GROSU
Euro-țăranii buzoieni se gîndesc cu groază la ziua de mîine
 

Ofensiva inspectorilor din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranței Alimentelor împotriva gopodăriilor individuale și a micilor fermieri este abia la început, dar deja crescătorii au intrat în panică. Cu toții își văd sursa de trai zilnic în pericol și nu-și explică cu ce vor rămîne la finalul acestei acțiuni. Fermele răscolite periodic de veterinari nu se încadrează nicicum în normele impuse de U.E. invocate de veterinari, iar starea de sărăcie nu le permite investiții substanțiale peste noapte. Finalul este destul de aproape și majoritatea fermierilor vor fi nevoiți să-și închidă fermele.

Numai că pentru acest final vor trebui să-și lichideze cumva efectivele de animale, lucru imposibil în acest moment. Piața este saturată de carne, iar abatoarele nu primesc animale pentru sacrificare fără încuviințarea medicilor veterinari care, la rîndul lor, refuză să le dea avizul în condițiile în care circulația animalelor și păsărilor este interzisă. Fără nici o speranță de a ieși din această dilemă, fermierii mai trăiesc și groaza de a fi transformați peste noapte din pălmași trudiți, în veritabili infractori ce atentează la sănătatea publică. Nici sătenii care continuă să trăiască după vechile cutume dezlegînd din zorii zilei poarta cîrdului de gîște către baltă sau islas nu au scăpat de tortura veterinarilor. Cu gîndul că păsările le vor fi confiscate, euro-țăranii buzoieni caută de zor o soluție de valorificare a acestora. Furajarea în medii închise nu poate fi adoptată, pentru că nu dispun de stocuri de furaje și nici de forță de muncă care să supravegheze păsările.
Amenzi, confiscări și dosare penale
Abia ce și-au tras sufletul după intervenția în focarele de gripă aviară, că veterinarii au și început inspecțiile printre țărani. Măsurile impuse acestora devin de la zi la zi tot mai dure. Efectivele de animale și păsări existente prin gospodării sînt mare pericol de decimare. De această dată nu le mai pîndesc bolile, ci veterinarii, care și-au luat sarcina de a disciplina țăranii. Numai că aceștia nu pot să-și schimbe modul de trai pentru că nu au alternative de supraviețuire. La rîndul lor, veterinarii, picați parcă de pe altă lume, nu văd decît indicațiile date de prin birouri și ignoră realitățile din teritoriu. Confiscarea, dosare penale și alte sancțiuni pecuniare sînt nenorocirile ce-i vor paște pe indisciplinați dacă nu aplică întocmai proaspetele norme U.E. Năuciți de blestemul abătut asupra lor, țăranii se uită cu groază prin gospodării, acolo unde păsările pînă mai ieri dătătoare de hrană s-au transformat în adevărați dușmani ai crescătorilor. În lipsa lor, deznădejdea va pune stăpînire pe săteni. Puținii bani  chibzuiți pentru lucrările agricole vor fi folosiți pentru a suplini lipsa de hrană. Ce va mai rămîne pentru munca cîmpului se va vedea în viitor, atunci cînd pîrloagele vor lua locul terenurilor cultivate. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Medicina dentară la sate s-a cariat
Buzoian plecat în anglia, ucis de o șoferiță

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU