Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3969 > La zi Nr. 3969 de marti, 9 august 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Hai la marea descentralizare!


Deconcentrate de Guvern, concentrate de primar

Majoritatea instituțiilor vor suferi modificări

articol de: (F.Z.)
Toate instituțiile din județ sînt vizate de descentralizare, a declarat subprefectul județului Buzău în urma unei videoconferințe organizate la cererea premierului României. Emil Boc a declarat că a primit un material preliminar de la ministere despre ce s-ar putea descentraliza spre autoritățile locale, legat de atribuții și patrimoniu. Primul ministru a mai precizat că rolul unui Guvern este să-și păstreze puterea de reglementare și control, iar în rest, decizia trebuie să fie încredințată acelei autorități care este cel mai aproape de cetățean. În concluzie, în 10 zile Guvernul așteaptă propuneri ale prefecților cu privire la atribuțiile și patrimoniul care pot fi transferate spre autoritățile locale pentru ca în luna septembrie să se poată pregăti o lege a descentralizării. Cum văd însă deconcetratele noile propuneri? În ceață...

La dispoziție, o săptămînă și jumătate

O săptămînă și jumătate mai are Prefectura la dispoziție pentru a trimite Guvernului propuneri legate de ce instituții ar putea intra sub oblăduirea administrațiilor locale. Pentru ca deciziile să fie luate în funcție de nevoile cetățenilor, iar rezultatele să fie pe măsura așteptărilor, Guvernul propune trecerea unor inspectorate sau direcții în administrarea primăriilor. "În zece zile aștept propuneri ale prefecților, din experiența pe care o aveți în calitate de conducători ai serviciilor publice deconcentrate și coordonatori ai acestora, cu privire la atribuții și patrimoniu, care poate fi transferat spre autoritățile locale", le-a spus șeful Guvernului, Emil Boc, reprezentanților din teritoriu ai Executivului. Subprefectul județului Buzău, Ovidiu Anghel, a declarat că mai așteaptă o notă de la Centru care ar putea viza o serie de criterii de selecție, însă deocamdată toate instituțiile sînt vizate de descentralizare.

Primarul, mare boier, dacă nu chiar baronet

Și problemele nu ar fi legate doar de modalitatea prin care primăriile ar putea prelua atribuțiile deconcentratelor. Părerea generală este că primarul va avea puteri mult superioare decît cele pe care le are în prezent, iar o instituție cu rol de inspecție, cum ar fi spre exemplu Inspecția Muncii, nu ar fi decît un instrument de luptă împotriva unor persoane neconvenabile. Esența proiectului se pare că este cu totul alta, iar prin descentralizare Guvernul mai vede o portiță prin care mai poate da afară niște angajați. Și de această dată di­rectorii instituțiilor publice sînt de părere că disponibilizarea angajaților și predarea atribuțiilor către aparatul primăriei nu ar fa­ce decît să îngreuneze activitatea unor funcționari și indirect să afecteze buna funcționare a serviciilor.

 

COMENTARII

ionescu:
Posibile disponibilizări
Descentralizarea aduce în județul nostru, vești proaste pentru aproximativ 500 de familii.Evorba de cei ale căror posturi se vor desființa, comasa sau transfera altor instituții din afara administrației locale.Măsura este total antidemocratică dacă ne gândim numai la faptul că nimeni nu face măcar un sondaj: care sunt posturile sau funcțiile parazitate. Ce ne întreabă cineva ceva pe noi cetățenii de rând care suportăm pe spinarea noastră impozite și taxe, precum și rețeaua birocratică a actualei guvernări?? Își pune cineva întrebarea câte instituții sau administrații sunt făcute pentru paraziții incapabili de o activitate concretă, măsurabilă, dar gras retribuită?? Păi ce noi nu vedem câți se bat de muscă prin primării, inspectorate, direcții, birouri de agenții etc!!Nu vedem câți bani s-au dat pe calculatoare pe ale căror taste bat cu un deget, rubedenii sau pile ale șefilor politici? Stau în fața unui calculator până fac o chitanță mai mult decât ar scrie chitanța cu mâna!! Nu se va face o descentralizare democratică, nu va fi o promovare de competențe ci un mare necaz pe oameni săraci și fără pile!
poetu:
primarul permanent
Avem un primar decent,

Cam rotund, dar permanent.

Ar fi bine, la Buzău,

Să-l avem primar mereu?

Că așa vrea Dumnezeu?!

:D
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU