Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3967 > La zi Nr. 3967 de sambata, 6 august 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Programe de încurajare


Scutire de impozit condiționată pentru cei care își izolează locuințele

Scutirea pe o perioadă de minimum șapte ani se face doar pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri și doar pentru blocurile construite înainte de 1989

articol de: (Vali Marinescu)
Buzoienii care au făcut pe cheltuială proprie lucrările de reabilitare termică a clădirilor în care locuiesc au șansa de a beneficia de scutirea pe o perioadă de minim șapte ani de la plata taxelor și impozitelor locale pentru locuința respectivă. Această facilitate este oferită proprietarilor imobilelor sau apartamentelor din blocurile de locuințe în baza legii nr. 158 / 2011 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial luna trecută, fiind deja intrată în vigoare. Unul dintre principalele amendamente aduse vechii legi referitoare la reabilitarea termică a clădirilor este tocmai cel care se referă la facilitățile fiscale acordate celor care suportă singuri cheltuielile de izolare termică a clădirilor: "Proprietarii apartamen­telor din blocurile de locuințe și ai imobilelor care au executat lucrări de intervenție pe cheltuială proprie beneficiază, în condițiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuinței pe o perioadă de minimum șapte ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri".

Nu și cei cu lucrări subvenționate

Deși lucrările de izolare termică a clădirilor includ atît refacerea fațadei clădirilor și montarea unui strat izolator de polistiren, cu o grosime stabilită în funcție de cît de frig este într-o anumită zonă a țării, cât și înlocuirea tîmplăriei de tip vechi cu tîmplărie termopan, nu toate clădirile pot beneficia de scutirea de la plata impozitelor. În această categorie, a blocurilor sau clădirilor pentru care se oferă scutire de la plata impozitelor pentru minim șapte ani, intră doar cele construite după proiecte elaborate în perioada 1950 - 1990. Nu poate beneficia de scutire o casă nou construită, căreia proprietarii îi pun acum geamuri termopan și o îmbracă cu un strat de izolare termică. De asemenea, nu pot beneficia de scutire de impozite cei care au beneficiat de subvențiile acordate prin programul național de reabilitare termică a clădirilor. Durata de timp pentru care se acordă scutirea de la plata impozitelor locale diferă în funcție de valoarea investițiilor făcute de locatari pentru anveloparea termică, valoare precizată în raportul de audit. O altă facilitate introdusă în noua formă a legii este cea prin care în categoria de lucrări de creștere a performanței energetice a clădirilor este inclusă și închiderea balcoanelor sau logiilor cu tâmplărie performantă energetic. Pentru anvelopare este însă necesară autorizarea din partea municipalității. Nu vor primi însă aviz blocurile care nu prezintă siguranță.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU