Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3908 > La zi Nr. 3908 de sambata, 28 mai 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Foame mare în învățămînt


Profesorii fac naveta pe banii lor

De doi ani n-au mai pupat o decontare

Profesorii fac naveta pe banii lor
 
De doi ani, zi de zi, fac naveta de acasă la școală și înapoi fără ca autoritățile să le deconteze nici măcar un ban. Este situația a sute de profesori din județul Buzău care au de recuperat sume de ordinul miliardelor de lei vechi. Pentru că nu și-au primit banii, cadrele didactice au recurs la calea instanței și, în cele din urmă, au intrat în posesia unor decizii definitive și irevocabile care le dau dreptate. Cu toate acestea, există și primării care se opun executării deciziilor pe motiv că nu le permit bugetele.  Smeeni, Scorțoasa, Tisău, C.A. Rosetti, Brădeanu sînt primăriile care în ultimii ani au întîmpi­nat probleme în decontarea biletelor și abonamentelor pe care profesorii le plătesc pentru a face naveta la școlile unde au fost repartizați. Problemele cele mai grave sînt înregistrate însă la Vernești și Merei. Sindicatul din Învățămîntul Preuniversitar a acționat cele două administrații publice în instanță pentru o sumă în valoare totală de peste 420 de milioane lei vechi reprezentînd banii cheltuiți de către profesori pe transport în perioada octombrie 2009 - iunie 2010, respectiv iunie-decembrie 2010.

Nici un abonament decontat

În total, la nivel de județ, este de părere Cristache Bratu, reprezentant S.Î.P., peste 200 de profesori au fost privați de dreptul de a recupera banii pe transport, însă numărul este cu mult mai mare. Aproape săptămînal sînt înregistrate sesizări care vizează și comunele Bozioru, Bisoca, Sărulești, Ghergheasa sau Cănești. Sumele pentru care profesorii și învățătorii se luptă pentru a le recupera nu sînt derizorii. Cel mai ieftin abonament costă lunar în jur de 100 de lei, însă poate depăși pentru localitățile aflate la depărtare de municipiul Buzău, 300 de lei. Cu toate că au intat în posesia unei hotărîri definitive și irevocabile, profesorii din Vernești în continuare își plătesc transportul din propriile buzunare. Datoria pe care primăria o are către aceștia pentru perioada octombrie 2009 - iunie 2010 ajunge la 300 de milioane, însă pentru anul 2011 nu a fost plătit nici un abonament.

Opriș vrea să dea bani

La polul opus, primarul comunei Vernești, Constantin Opriș, susține că nu are deocamdată fondurile ne­cesare pentru plata datoriilor către cadrele didactice, însă va încerca să le achite. Totodată, edilul local dă vina pe faptul că profesorii trebuiau să anunțe primăria la început de an despre ce sumă au nevoie pentru deplasare pentru ca mai apoi aceasta să poată fi prinsă în buget. În condițiile în care majoritatea învățătorilor și profesorilor care fac naveta sînt la început de carieră și au salarii de pînă la 700 de lei, cei 100 de lei pentru abonamentul de transport lunar contează foarte mult în bugetul familiei fiecăruia dintre ei. Nici nu au avut prea mult timp să se trezească din șocul nedecontării abonamentelor că profesorii au mai fost loviți si de reducerea salariilor cu 25 la sută.
(F.Z.;C.D.)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU