Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3675 > La zi Nr. 3675 de sambata, 21 august 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Și anul acesta,


200 de școli neautorizate sanitar

Unitățile școlare nu au apă curentă și nici canalizare

articol de: (C.R.)
Neputința sau nepăsarea autorităților locale vor face ca și anul acesta mii de elevi din județ să învețe în condiții jalnice. Aproape două sute de școli din județ sînt neautorizate sanitar, iar probabilitatea ca numărul lor să scadă în mod considerabil este exclusă. Asta pentru că îndeplinirea condițiilor de autorizare ține de investiții majore în infrastructură, unele începute și blocate, altele proiectate, dar fără vreo șansă de finanțare.   

Bani cu țîrîita

În anul școlar precedent, peste opt mii de copii au mers la școală în săli de clasă cu mobilier vechi, cu pereți crăpați, nu au avut acces la grupuri sanitare igienice și nu au beneficiat de apă curentă. Anul acesta, Ministerul Educației ar vrea să le închidă pe cele aflate în astfel de situații și să îi transfere pe elevi, însă e puțin probabil ca acest lucru să se întîmple. Școala din Scutelnici, de pildă, funcționează de mai bine de 80 de ani fără autorizație sanitară. Localitatea nu are rețea de apă și canalizare, prin urmare, nici școala, care, totuși, din 2007 a intrat în programul de reparații capitale. Constructorul s-a apucat de treabă, dar a primit bani cu țîrîita și după ce decontările s-au blocat, a lăsat treaba neterminată. Asa se face că grupul sanitar a fost ridicat, compartimentat și chiar s-a pus gresie și faianță. S-au făcut și o fosă septică, dar și un foraj la mare adîncime ca să asigure apa curentă. Totul a rămas în conservare din lipsa banilor.

Avizate pentru copii

La școala din Scutelnici învață 130 de elevi în două schimburi și e greu de crezut că pînă la 15 septembrie școala va obține autorizație. Elevii vor merge la toaletă în fundul curții și se vor spăla pe mîini cu apă adusă în sticle de acasă. Pe raza comunei mai sînt alte două școli: în satele Brăgăreasa și Arcanu. Nici ele nu au avut vreodată autorizație sanitară, însă probabil vor primi aviz de la Inspectoratul Școlar să funcționeze, pentru că este cea mai ieftină soluție pentru elevi. Potrivit normelor în vigoare, esențiale pentru obținerea autorizației sani­tare sînt grupul sanitar dotat cu cabine separate, closete și apă curentă. Inspectorul școlar adjunct Paul Negoiță spune că, deși nu sînt auto­rizate sanitar, școlile din cele două sate vor funcționa, pentru ca elevii să nu fie nevoiți să facă naveta. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Un drum județean important intră în reabilitare
Șoferi drogați, prinși în trafic

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU