Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2339 > La zi Nr. 2339 de luni, 27 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Farmacistul de serviciu, medic de urgență

articol de: Corina RĂCHIȚEANU

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a semnat vineri un protocol împreună cu reprezentanții farmaciștilor în ceea ce privește modul de eliberare a medicamentelor. Farmaciile buzoiene s-au aflat deseori în ipostaza de a nu elibera nici măcar dozele de urgență, ca urmare a pregătirii slabe a vînzătorilor, situație care a dus la nerespectarea codului deontologic. Deși se tot vehiculează ideea că totul ar fi fost numai o încercare de denigrare a reformei plănuite în sistemul sanitar, farmaciștii buzoieni infirmă categoric această ipoteză. Greutatea cu care reforma se impune la nivelul unităților sanitare din Buzău ridică un semn de întrebare și în ceea ce privește sectorul farmaceutic.

Pacientul cu bilet
În viitor, un bolnav care urmează un anumit tratament își poate procura în continuare medicamentele fără a avea nevoie de prescripție medicală numai în anumite condiții stabilite concret, pentru a se evita numeroasele neînțelegeri care s-au iscat în ultima perioadă. Astfel, farmaciștii trebuie să cunoască foarte bine bolile cumpărătorilor și chiar să facă o monitorizare a celor care cumpără frecvent anumite medicamente pentru a delimita cît mai bine situațiile de urgență. De asemenea, prescripția medicală nu este neapărat necesară atunci cînd pacientul posedă un bilet sau o scrisoare medicală, cînd prezintă o prescripție cu termenul de valabilitate depășit, sau cînd se află în tranzit și trebuie să continue tratamentul.

Doza de urgență
Protocolul mai prevede și obligativitatea farmacistului de a acționa în sprijinul pacienților, mai ales a acelora din mediul rural unde cabinetele medicale nu funcționează întotdeauna după program. Acestora li se vor elibera medicamente în regim de urgență în doză suficientă pînă la obținerea unei prescripții de la medicul de familie: pentru 24 de ore în zilele lucrătoare și pentru 72 de ore la sfîrșit de săptămînă. Farmacistul este în măsură de a decide ce medicamente trebuie să i se elibereze unei persoane care se află într-o stare de urgență, dar numai în urma unei consultări telefonice cu un medic specialist, după care bolnavul este îndrumat către stabilirea unui diagnostic precis.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU