Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2339 > La zi Nr. 2339 de luni, 27 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Nu se respectă termenul de efectuare a plăților restante către profesori:


Sindicaliștii din învățămînt amenință cu sesizări la Parchet

Unii profesori ar trebui să primească 20-30 milioane, dar li se taie din drepturi

articol de: Sorin DINCO
Sindicaliștii din învățămînt amenință cu sesizări la Parchet
 

Sindicatul din Învățămîntul Preuniversitar (S.Î.P.) Buzău are în intenție să sesizeze Parchetul de pe lîngă Judecătoria Buzău în problema efectuării plăților restante din 2001-2004, către profesori. După ce au aflat că vor lua banii doar pentru 2003, profesorii cu vechime acuză că nici pe aceia nu îi vor primi în întregime. Termenul a expirat de mult, iar sancțiunile, care se răsfrîng asupra directorilor de școli, sînt de sute de milioane de lei amendă sau închisoare pînă la doi ani.    

Se fac că plouă
Conform protocolului de încetare a grevei, din noiembrie 2005, profesorii buzoieni, reprezentați de S.Î.P. în instanțele judecătorești, cu succes, în perioada 2004-2005, ar fi trebuit să primească, încă de acum două săptămîni, restanțele salariale din perioada 2001-2004. Spre deosebire de ceilalți colegi, care nu au avut proces pe restanțe, peste 5000 de dascăli din județ ar avea de încasat sume între 800 mii și 30 de milioane lei vechi. Însă, din mai multe școli, spune liderul S.Î.P., Ion Neacșu, semnalele sînt altele. Contabilii greșesc și acum în calcularea salariilor, așa cum au făcut-o și în perioada amintită, iar profesorii cu vechime, care au avut gradații de merit și alte sporuri de conducere, printre care mulți directori, pierd milioane bune, adică, din punct de vedere legal, se înregistrează un fenomen tîmpit: restanțe în 2006 la restanțe din 2001.

"Vom sesiza Parchetul!"
Pentru că Inspectoratul Școlar Județean nu are nici o responsabilitate în chestiune, toată răspunderea pică pe umerii directorilor de școli, care sînt la mîna contabililor: "Contabilii invocă legi care nu mai sînt în vigoare după pronunțarea hotărîrii judecătorești în favoarea noastră. Sporurile de stres, fidelitate, dirigenție sau de conducere, salariul al 13-lea sînt ignorate de către aceștia. Contabilii trebuie să ia ca etalon de calcul al restanțelor salariul de bază stabilit prin hotărîrea judecătorească. Deși nu este răspunderea lor, ci a directorilor, noi sîntem pe cale să sesizăm Parchetul, pentru întîrzierea termenului de efectuare a plăților și pentru punerea defectuoasă în aplicare a acestei hotărîri. Legea stipulează amenzi pînă la 200 de milioane lei vechi sau închisoare de la 6 luni, la doi ani. Știu că lovim în colegii noștri, dar trebuie să ne înțelegem într-un fel", ne-a declarat, vineri, 24 martie a.c., liderul S.Î.P., Ion Neacșu. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU