Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2320 > La zi Nr. 2320 de sambata, 4 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

În școlile de la sate,


Posturile de directori de școli, ocupate de amatoria

Teama de concurs și de angajament politic, tampon la mandat

articol de: Sorin DINCO
Posturile de directori de școli, ocupate de amatoria
 

Resursele umane manageriale ale Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J) Buzău suferă la capitolul profesionalism. Cel puțin așa o arată situația încadrării unităților cu directori, pentru că, în școlile din mediul rural, două treimi dintre manageri sînt "amatori", adică au fost delegați pe funcții, nu numiți în urma unor concursuri.

Criză de meseriași
In sistemul de învățămînt din județ sînt încadrați  280 directori și directori adjuncți, peste 130 dintre aceștia avînd posturile scoase la un concurs amînat din toamna anului trecut pentru primăvara acestui an. Astfel, la licee și grupuri școlare, dintr-un total de 54 directori și directori adjuncți, 37 sînt numiți prin concurs și 17 prin delegare. La unitățile de învățămînt profesional, gimnazial și preșcolar din mediul urban, dintr-un total de 42 directori sau directori adjuncți, 25 sînt numiți prin concurs, iar 17 prin delegare. La unitățile de învățămînt din mediul rural, dintr-un total de 157 posturi de directori sau directori adjuncti, 56 sînt ocupate prin concurs, iar 99 prin delegare. La această din urmă categorie, moștenirea "delegaților" e grea de ani buni, pentru că, fie nu s-au încumetat să participe în concursurile organizate de-a lungul timpului, fie s-au temut să se coloreze politic sau să se angajeze la greaua reformă din școli, fie nu au avut pregătirea obligatorie pentru funcție, profesorii respectivi au așteptat să fie delegați pe posturi, de la un an la altul.

Și totuși există ură...
Etapa de desfășurare a concursului de ocupare a posturilor de directori și directori adjuncți, din octombrie-noiembrie 2005, s-a amînat în vederea îmbunătățirii metodologiei de concurs. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat decît 31 de dosare pentru 134 posturi vacante. Din 25 ianuarie a.c., s-a aprobat Metodologia de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și directori adjuncți din unitățile de învățămînt preuniversitar de stat. Conducerea I.Ș.J. apreciază, într-un raport de
activitate pe semestrul I al anului școlar în curs, că "în continuare, se manifestă o slabă preocupare a cadrelor didactice pentru probleme de management școlar și instituțional", fiind dezamăgită de numărul mic de candidați care și-au arătat interesul pentru funcții, deși în mediul urban există aproape o ură între actualii directori și colegi de cancelarie care vor să le ia locul prin orice mijloace, mai recent, prin scrisori anonime, așa cum s-a întîmplat, recent, la Liceul 3 "Contactoare".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU