Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3235 > La zi Nr. 3235 de sambata, 14 martie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Monumente în paragină


Se prăbușește "casa cu blazoane" din Chiojdu

În lipsa banilor, proprietarii de clădiri trecute în Lista Monumentelor, dacă nu le lasă să se prăbușească de la sine, le reabilitează ilegal

articol de: I.G

Soarta monumentelor istorice ­retro­ce­date proprietarilor sau moștenitorilor acestora se pare că nu au altă soartă decît colapsul sau uitarea. În general, monumentele sau casele memoriale de la sate înscrise în Listă, odată retrocedate proprietarilor, rămîn părăsite, deoarece aceștia nu au banii necesari să le restaureze.
 
Oficial, nu le merge bine
Problemele semnalate sînt cunoscute la cei responsabili din cadrul Direcției de Cultură, dar hîrțogăraia, legislația greoaie și nepăsarea unora dintre proprietari fac ca valorile noastre să se prăbușească chiar sub ochii noștri. "Din motive obiective, respectivele clădiri nu au mai putut fi locuite, iar proprietarii nu au bani să le refacă. Un exemplu elocvent este Casa cu Blazoane de la Chiojdu, unde respectivul proprietar nu a reușit să obțină fonduri pentru restaurare și astfel o parte din tavanul respectiv a cedat. Acum trebuie făcută o expertiză să se vadă dacă se mai poate salva cîte ceva de acolo", precizează Ionel Stănuță, directorul interimar al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural.

Se va reface lista
Anul acesta, mult discutata Listă a Monumentelor Istorice se va reface și se pare că multe din clădirile încadrate în fosta Listă din 2004 nu se vor mai regăsi, deoarece, neprimind fonduri, s-au prăbusit în uitare și nepăsare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU