Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3212 > La zi Nr. 3212 de luni, 16 februarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

De la începutul anului,


Zece minore au devenit mame

Principalele cauze care transformă adolescentele în mame sînt lipsa educației și începerea vieții sexuale prea devreme

articol de: Corina rachiteanu

În numai o lună și jumătate, medicii din județ au întocmit deja o serie de statistici îngrijorătoare. De la începutul anului,  zece adolescente au devenit mămici. Medicii specialiști se declară uimiți de maturizarea precoce a adolescentelor și nu știu cum ar putea proceda pentru a reduce valul de nașteri la vîrste atît de mici. La fel de îngrijorați sînt medicii și de numărul mare al adolescentelor care merg în cabinetele de ginecologie pentru a solicita întreruperi de sarcină. Alarmant este faptul că vîrsta tinerelor care rămîn însărcinate încă de pe băncile școlii continuă să crească.

Alungate de familie

În majoritatea cazurilor, minorele însărcinate care vor să păstreze copilul sînt alungate de familie. Abia atunci intervine Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului care încearcă să consilieze familia. Dacă părinții refuză cu tot dinadinsul, mămicile minore ajung în Centrele Maternale. "Copii nasc copii. În numai o lună și jumătate, am avut nouă paciente minore care au născut la vîrsta de 16 ani și două la vîrsta de 15 ani. Fetele sînt grăbite, vor să cunoască realitatea oamenilor maturi mult prea devreme", ne-a spus dr. Mușat Doboș, șef de secție în cadrul Maternității Buzău. În majoritatea cazurilor, minorele au devenit mămici în urma unor relații sexuale avute de comun acord cu partenerii lor. Au fost însă și situații în care adolescentele au fost abuzate sexual.

Multe cazuri de abandon

Din cauza vîrstei fragede a mămicilor, implicit a mijloacelor reduse de cîștigare a existenței, există și tendința de abandonare a celor veniți pe lume înainte de vreme. În unele cazuri, micuții nedoriți ajung în îngrijirea rudelor apropiate. La fel de multe sînt și cazurile în care nou-născuții iau calea centrelor de plasament de urgență sau ajung în grija asistenților maternali. O rezolvare fericită pentru acești copii ar pu­tea veni pe calea adopției, dar și aici este de parcurs un întreg șir de formalități care pot dura ani de zile. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU