Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3207 > La zi Nr. 3207 de marti, 10 februarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Lucrare amplă, din fonduri europene și județene


Continuă reabilitarea Muzeului Județean

Mai multe variante de proiect așteaptă încă unda verde, conform studiilor și scenariilor tehnico-economice propuse

articol de: I.G
Continuă reabilitarea Muzeului Județean
 

Vechea clădire în care funcționează Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Școala Populară de Artă, intrată pe lista monumentelor istorice, veche de 78 de ani, este, încă de anul trecut, în reabilitare generală.

Proiect în derulare
Măsura de reabilitare a clădirii ce adăpostește Muzeul a fost luată în urma constatării de către experți a vulnerabilității seismice a clădirii pe ansamblu. Datorită faptului că aceste lucrări de consolidare structurală și reabilitare sînt de mare amploare, ele vor continua și pe parcursul anului în curs. Proiectul este finanțat prin axa prioritară de "Dezvoltare durabilă și promovarea turismului" propusă de U.E. Finanțarea reabilitării, conform Ghi­dului Solicitantului, vine din  fonduri europene prin "Programul european regional 2007-2013" și este în valoare de aproape 240 miliarde lei vechi. Autoritățile județene contribuie cu aproximativ 8 miliarde lei vechi la desfășurarea acestui proiect de mare amploare.

Pe lista monumentelor
Construită în anul 1920 și folosită inițial ca liceu normal de fete, clădirea ce se afla în Crîng a fost pe rînd Muzeu orășenesc pînă în 1968, Muzeu Județean de la această dată și din 1980 a găzduit secțiile de arheologie, memorialistică și artă ale județului. Datorită multiplelor utilizări, între anii 1986 și 1990 Muzeul a su­ferit mai multe transformări, adaptîndu-se noilor cerințe. Surse din cadrul conducerii instituției menționate precizează că în toți acești ani clădirea nu a fost cuprinsă în nici un proiect mai serios
de restaurare. Pentru că Muzeul este înscris pe lista monumentelor istorice ale ju­dețului, lucrările de restaurare a unor porțiuni din clădire trebuie să respecte linia arhitectonică inițială. Conform studiului aprobat, se vor face lucrări atît la structura de rezistență cît și la finisajele interioare. Se speră ca pînă la finele anului, după accelerarea lucrărilor, proiectul să se apropie de finalizare.

 

COMENTARII

ionut:
articol scris dupa ureche....
1. axa "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului" nu este propusa de UE ci de partea romana, in speta Guvern.

2. Programul de care mancati voi pe acolo se numeste Programul Operational Regional 2007-2013. Nu de alta, dar poate mai informati lumea intr-un mod mai corect. se pare ca, in afara de dinco, nu prea aveti ziaristi p-acolo...

3. suma e de 5,7 milioane euro, echivalentul a 20 milioane lei. Leii vechi nu mai exista demult, asa ca ...nu vad de unde referinta la "sute de miliarde de lei vechi..."halal!
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Sfaturi pentru bobocii de liceu

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU