Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2297 > La zi Nr. 2297 de luni, 6 februarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Frig și sărăcie ieri în Obor


Crescătorii de animale, îngroziți de lipsa clienților

articol de: Mărgărit GROSU
Crescătorii de animale, îngroziți de lipsa clienților
 

Porțile oborului au fost și ieri închise pentru crescătorii de animale. Producătorii de cereale au avut acces în tîrg, dar s-au văzut iar în situația de a nu vinde nimic din cauza concurenței pe care ei o numesc nelegală. Și asta, pentru că deși au fost invitați să intre în tîrg și să-și achite taxele de intrare, în fața tîrgului s-au instalat speculanții.
Veterani ai locului, aceștia au fost lăsați și de această dată să-și vîndă produsele agricole pe stradă, sub privirile îngăduitoare ale polițiștilor comunitari. În felul acesta cumpărătorii n-au mai intrat în tîrg, mulțumindu-se să cumpere cereale de la comercianții mai inspirați, evitînd astfel taxarea și aglomerația.  În schimb, cei din sectorul de cereale și-au așteptat în zadar clienții. Nemulțumirea lor față de aceste practici a fost auzită în fiecare zi de tîrg atît de  administrația pieței, dar și de cei care sînt plătiți să asigure buna desfășurare a unui comerț civilizat. Nimeni nu a luat nici o măsură în acest sens și este puțin probabil ca lucrurile să intre pe un făgaș normal în perioada următoare.

Foamea va decima efectivele de animale
Interdicția privind comercializarea animalelor dă multă bătaie de cap crescătorilor care se văd nevoiți să facă eforturi financiare deosebite pentru furajarea lor în condiții de iarnă. Cei care și-au expus la vînzare cerealele au venit și cu plăcuțe prin care-și făceau cunoscută oferta de animale. Nimeni nu mai crede în boli care sînt răpuse și apar peste noapte altele, în crize care înfierbîntă creierii veterinarilor și care sînt administrate cu succes pe hîrtie. Măsurile impuse care le-au distrus deja bruma de afacere nu mai contenesc și cei mai mulți se gîndesc cu îngrijorare la viitor. Efectivele de animale care au scăpat de boli sînt acum amenințate de foame, iar pînă la primăvară mai este destul de mult. Posibilitățile de valorificare a produselor animaliere sînt inexistente la nivelul județului, chiar în condițiile unor prețuri derizorii, declară nemulțumiți agricultorii. Pînă vor fi închise și ultimele focare de pestă porcină, soarta crescătorilor de animale este incertă și dacă animalele sînt ocolite în prezent de bolile moderne, în lipsa unei furajări corespunzătoare vor fi decimate de  cele clasice.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU