Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2292 > La zi Nr. 2292 de marti, 31 ianuarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Primii pași pentru NORMALITATE

articol de: Dragoș Topală

Azilul de bătrîni nu e acasă. Dar nici lagăr nu-i!
Încet, dar sigur, dispare din mentalitatea oamenilor ideea preconcepută conform căreia internarea unui bătrîn într-un azil de specialitate reprezintă o probă de cruzime din partea rudelor acestuia.

În România zilelor noastre, momentul pensionării echivalează cu începutul perioadei de ramolire  a persoanei, care nu are ceva mai bun de făcut decît să aștepte nașterea nepoților, ca mai apoi să închidă liniștit ochii. Pensionarii buzoieni au acum ocazia de a-și petrece ultima parte din viață alături de persoane din aceleași generații, cu aceleași interese și subiecte de discuție, pentru o medie de aproximativ 1,5 milioane lei vechi pe lună orice retras din cîmpul de muncă putînd alege calea Centrului de Îngrijire și Asistență Rm. Sărat. Pentru moment, instituția care poate oferi 100 de locuri de cazare funcționează la 83% din capacitate, atîtea paturi fiind ocupate, distribuite în 13 saloane, aproape fiecare cu televizor propriu.

Încă utili...
Nici pe departe de a fi un spital de neputincioși, azilul are toate caracteristicile unei tabere școlare, cu beneficiari trecuți însă serios de prima tinerețe. Programele recreative, libertatea de mișcare în afară sau prin Centru, gospodărirea micro-fermei de acolo, toate fac dintr-o potențială zi anostă una cît se poate de activă. Activitățile cu caracter productiv au, pe lîngă rolul de a induce locatarilor senzația că sînt utili, și scopuri financiare, anual aproximativ 1,2 miliarde lei vechi fiind obținuți de pe urma acestora.


2,8 miliarde de lei autofinanțare
Așa se face că, dintr-un necesar pentru funcționare de 9,1 miliarde anual, aproape 2,8 miliarde lei vechi se obțin prin această auto-finanțare, din pensii și profit. Beneficiarul își suportă lunar aproape o treime din costul de întreținere care îi este destinat, adică 9,2 milioane lei vechi. Așadar, pentru 3 milioane, fiecare primește masă, casă, întreținere, îngrijire medicală, medicamente și nu în ultimul rînd sentimentul că trăiește. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU