Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2239 > Intern Nr. 2239 de miercuri, 23 noiembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Intern

Ortacii rămîn la mină

Minerii nu mai vin în capitală. Liderii sindicali au vorbit cu reprezentanții din teritoriu și s-au declarat cu toții mulțumiți de protocolul încheiat cu Ministerul Economiei și Comerțului. Minerii cred că ultimele două runde de negocieri au fost un real succes.

Valeriu Cernat, vicepreședinte Centrala Națională Minieră: ,,Am decis să suspendăm acest conflict de muncă, să suspendăm acțiunea de protest de vineri în pachetul de negocieri am cuprins măsurile active și pasive pentru salariații care vor fi disponibilizați și măsuri de refacere a zonelor miniere și de creare de alternative. De asemenea s-a negociat și continuarea activității în companiile miniere din România.'' Minerii au cerut elaborarea unei strategii de regenerare economică a zonelor unde se vor închide mine, precum și a unui program de investiții pentru retehnologizarea exploatărilor miniere care vor rămîne active.

De asemenea, sindicaliștii din minerit, au cerut și au obținut majorarea cu circa 27% a plăților compensatorii pentru angajații care vor fi trimiși în șomaj în 2006, calculată pentru acoperirea indicelui de inflație din ultimii trei ani. Ministrul Economiei este optimist. Codruț Șereș,  ministrul Economiei și Comerțului: ,,În afara cuantumului de indexare a plăților de catre MEC, vom iniția un program de împrumut destinat revigorării zonelor miniere, în special celor monoindustriale.'' Simona Gheorghe, șef secție Social ,,Cotidianul'' ,,În același timp sînt și alte federații care sînt în grevă profesorii stau în grevă de aproape 3 săptămîni.

Astăzi trebuie să ia o decizie. Mă aștept ca liderii sindicali să iasă în stradă și să spună: domnule minerii au primit totul în cîteva zile, iar noi stăm de 3 săptămîni cu școlile închise și nu am primit nimic.'' De altfel, minerii ajunseseră deja la o înțelegere cu primarul Capitalei, care le dăduse acordul să organizeze un miting în București, în cazul în care oferta ministerului Economiei nu i-ar fi mulțumit.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU