Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2235 > Intern Nr. 2235 de vineri, 18 noiembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Intern

Călin Popescu-Tăriceanu:


Avem datoria să scoatem etnia romă din starea de vulnerabilitate socială

Avem datoria să scoatem etnia romă din starea de vulnerabilitate socială în care se află încă și să schimbăm mentalitățile învechite, a declarat, joi, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, la conferința Comitetului internațional de coordonare a proiectului Decada de Incluziune a Romilor.

În opinia șefului Executivului, soluția pentru rezolvarea acestor probleme se află în două din valorile fundamentale ale unei democrații: libertatea individului și egalitatea de șanse. "Toleranța și acceptarea sînt forme pe care le îmbracă libertatea individului și reprezintă valori pe care proiectul Decada Romilor le va promova", a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a adăugat că programele de incluziune socială care vor fi dezvoltate vor avea rolul de a crea o egalitate de șanse pentru cetățenii de etnie rromă, în ceea ce privește accesul la educație, accesul la servicii sociale și medicale, accesul pe piața muncii și accesul la o locuință decentă.

Totodată, șeful Executivului a menționat ca prioritară pentru România dezvoltarea, în cadrul acestui proiect, a programelor care să promoveze pe scară largă educația privind toleranța etnică, să stimuleze angajarea persoanelor de etnie rromă, crearea de mici întreprinderi în zone cu comunități rome și atragerea tinerilor rromi către nivelurile superioare de educație, mai ales la facultățile care pregătesc funcționari pentru administrația publică.

De asemenea, premierul a arătat necesitatea ca liderii comunității rome, de preferat tineri cu pregătire adecvată, să facă parte din procesul de luare a deciziilor, dar și să împartă responsabilitatea cu autoritățile centrale și locale în respectarea și aplicarea acestor decizii la nivelul comunității.

Călin Popescu-Tăriceanu a dat asigurări că Guvernul va susține demersurile desfășurate în cadrul programului Decada Romilor și a precizat că țara noastră este printre primele state care vor contribui la Fondul creat pentru sprijinirea programului de către Banca Mondială.

Totodată, premierul a mulțumit Comisiei Europene și Fundației pentru o Societate Deschisă pentru sprijinul acordat în dezvoltarea și finanțarea programelor de asistență pentru comunitatea rromă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU