Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2297 > Intern Nr. 2297 de luni, 6 februarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Intern

Victor Ciorbea așteaptă scuze de la Băsescu

Fostul premier Victor Ciorbea respinge acuzațiile formulate de președintele Traian Băsescu, despre care spune că dovedește fie o crasă necunoaștere a legii, fie ignoranță și precizează că așteaptă ca șeful statului să-i ceară public scuze.

Victor Ciorbea a declarat că afirmațiile lui Traian Băsescu referitoare la Ordonanța de Urgență 43/1997 privind Banca Agricolă sînt "cel puțin șocante" și dovedesc "fie o crasă necunoaștere a legii, fie o ignorare a ei, în stilul propriu". Fostul premier a adăugat că președintele Băsescu ori nu are juriști în rîndul consilierilor săi, ori nu ascultă sfaturile acestora."Aștept în cel mai serios mod scuze publice din partea lui Traian Băsescu", a declarat Ciorbea. El a precizat că Ordonanța de Urgență 43/1997 este un act normativ care a reglementat o situație de notorietate publică, cunoscută de orice cetățean de pe stradă și, prin urmare, cu atît mai mult de actualul șef al statului care, la acea vreme, era ministru. Ciorbea a menționat că Ordonanța de Urgență 43 din 10 iulie 1997 prevedea trecerea la datoria publică a pierderii înregistrată de Banca Agricolă. El a amintit că, în vara anului 1997, în Bulgaria se ajunsese la faliment național, astfel că oamenii se luptau între ei pentru o bucată de pîine, iar în Albania erau revolte. Primul-ministru din acea perioadă a declarat că România se afla atunci în pragul falimentului la nivel național, iar primele vizate erau băncile și, în primul rînd, Banca Agricolă și Bancorex, din cauza creditelor neperformante acordate pînă la sfîrșitul anului 1996.

 Banca Mondială și FMI erau "mai mult decît îngrijorate" și au avertizat de zeci de ori autoritățile de la București că trebuie să intervină pentru salvarea celor două bănci, astfel încît să fie evitat falimentul sistemului bancar din România, a precizat Ciorbea. El a adăugat că, de aceea, a fost necesară preluarea la datoria publică a datoriilor celor două bănci, de circa un miliard de dolari. Ordonanța 43/1997 - adoptată de Guvern, din care făcea parte și Traian Băsescu, fiind ministru al Transporturilor - prevedea trecerea la datoria publică a creditelor neperformante de la Banca Agricolă, în valoare de 2700 de miliarde de lei, a explicat Victor Ciorbea . El a precizat și că actul normativ definea modul cum se va califica pierderea, ținînd cont de normele BNR, precum și că, în momentul în care Banca Agricolă va fi privatizată, suma obținută va fi utilizată pentru recuperarea datoriei. Ciorbea a mai spus că ordonanța stabilea și obligația societăților comerciale care luaseră creditele de a le rambursa. Fostul premier a precizat că textul ordonanței făcea referire la o anexă, care nu a fost publicată din cauza conjuncturii. El a explicat că reprezntanții FMI, ai Băncii Mondiale, ca și cei ai BNR erau atît de speriați, încît toate discuțiile se desfățurau cu maximă discreție, deoarece, dacă opinia publică ar fi aflat de riscul în care se afla banca de a intra în faliment, ar fi dat năvală să-și ridice banii, ceea ce ar însemnat falimentarea băncii.
Valerian Stan a fost șef al Corpului de Control al Guvernului, în timpul premierului Victor Ciorbea, el intrînd deseori în conflict cu Traian Băsescu, pe atunci ministru al Transporturilor. Stan a fost schimbat din funcție după ce în rapoartele pe care le-a înaintat primului-ministru s-a referit la nereguli ale demnitarilor PD.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU