Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2286 > Extern Nr. 2286 de luni, 23 ianuarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Extern

Kuweit


Lovitură de teatru

Lovitură de teatru în Kuweit. Guvernul a cerut oficial parlamentului să îl destituie pe noul emir, care a preluat tronul pe 15 ianuarie, după moartea fratelui său vitreg.
Executivul a invocat starea sa precară de sănătate și o lege care datează din 1964. Președintele parlamentului a confirmat că deputații au respins dorința emirului de a fi învestit chiar ieri seară.
Pentru destituirea emirului din Kuweit este nevoie de o majoritate de două treimi din totalul celor 65 de deputați. Această cifră îi include și pe cei 16 membri ai guvernului, care dețin și un drept de veto.
Președintele legislativului, care a confirmat existența cererii de destituire, nu a precizat însă data la care se va reuni parlamentul pentru a analiza această solicitare. Între timp, azi a fost convocată o sesiune specială, la cererea emirului Saad Al-Abdallah Al-Sabah, în cadrul căreia acesta ar trebui să depună jurămîntul de credință. Noul suveran, care pînă de curînd a ocupat funcția de premier, a preluat prerogativele pe 15 ianuarie, după decesul fratelui său vitreg, șeicul Jaber al-Ahmad al-Sabah.
Medicii susțin că șeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, în vîrstă de 75 de ani și în scaun cu rotile, are o sănătate șubredă, care nu îi mai permite să își îndeplinească obligațiile oficiale.
Rolul suveranului este cu atît mai important cu cît conduce destinele uneia dintre cele mai bogate țări din lume. Kuweitul deține 10% din rezervele mondiale de petrol și este unul dintre principalii exportatori.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU