Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5623 > Eveniment Nr. 5623 de luni, 5 februarie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

EXCLUSIV LA FOCUS TV


Mărturia zguduitoare a tatălui elevului ucis de droguri

Cum sînt racolate tinerele victime

articol de: Cătălina JINGOIU
Mărturia zguduitoare a tatălui elevului ucis de droguri
 

Mărturii cutremurătoare ale unui tată care și-a pierdut copilul în urmă cu circa două săptămîni, răpus de etnobotanice. Omul a dezvăluit pentru Focus TV cum a ajuns ca băiatul său să cadă victimă consumului de etnobo­tanice, sperînd că prin durerea pe care o trăiește măcar un tînăr va decide să pună punct consu­mului de stupefiante și să lupte pentru viața sa. Cătălin Cojocaru avea 18 ani și era elev al Colegiului Economic din Buzău. Inteligent și plin de viață, Cătălin voia să lucreze în Armată. Visele sale s-au spulberat însă odată ce a început să consume etnobotanice. Drogurile l-au măcinat pe interior, iar în final organismul său a cedat.

Cătălin a murit în urmă cu circa două săptămîni în Spitalul Județean Buzău. O moarte care vine să atragă atenția asupra unui fenomen tot mai des întîlnit în rîndul tinerilor, mai ales al liceenilor. Tatăl lui Cătălin a povestit pentru Focus TV că fiul său consuma etnobotanice în cluburile pe care le frecventa, însă de multe ori ajungea acasă după ce efectele drogurilor treceau. Se controla destul de bine și ștergea urmele discuțiilor cu cei de la care achiziționa stupefiantele, spune tatăl lui Cătălin

"Pentru noi, acasă, cum se manifesta el, noi nu ne dădeam seama. Ce se întîmpla, probabil cînd pleca, nu pleca foarte des la discotecă, acolo, unde pleca, la Tineretului acolo, unde a fost cinematograful, la pub. Cum să vă spun? El chiar dacă fuma una, stătea pînă mai tîrziu să-i treacă efectul și venea acasă și noi nu ne dădeam seama, că era și noi buimăciți de somn. Noi îl întrebam: Cătăline, ești bine? Cum a fost? Vrei să mănînci? Era ok, el cu băutura nu prea le avea, adică chiar ok. Bunicul lui e de la Pietroasele și aveam vin în casă, dar nu a pus gura niciodată și cred că de asta a și trăit mai mult. Cred că dacă le combina ar fi fost fatal mai demult. Și cînd l-am adus acasă pe el, băieții ăștia din anturajul lui, vreau să vă spun că ăsta era inginer petrolist, de 28 de ani și, la fel a zis, că lui i s-a părut că a fost altceva, din ce a consumat. Noi nici pe internet nu știam ce vorbea prea mult, pentru că el vorbea și ștergea. Dar noi întotdeauna l-am avertizat, am discutat cu el,  i-am spus că e periculos, că asta dacă fumezi una mai cere una și cere încontinuu, ca bețivul cînd bea două pahare și ai bea tot timpul. Știți dumneavoastră cum este, dacă la bețiv bei patru pahare, este de-ajuns. Deja devii alcoolic. El părea conștient, dar brava, asta era problema. Era un tip sănătos și noi la fel, bunicul a murit la 93 de ani, străbunicii la fel. Noi am fost niște oameni sănătoși", a explicat tatăl lui Cătălin Cojocaru.


Bărbatul spune că a mers cu Cătălin și la psiholog, a încercat diverse variante de a-l salva, însă adolescentul nu a avut și voința personală fără de care nimeni nu poate răzbate într-o asemenea luptă:
"Sistemul nu l-a ajutat în niciun fel. A fost și la școală, la psiholog, i-am spus și noi și doamna psiholog că el este un băiat inteligent și că nu stă decît în el și în puterea lui de a înțelege lucrul acesta, că poate să devină fatal și uitați doamnă, că a ajuns să fie fatal! Și-a schimbat și numărul de telefon, dar degeaba"

Bărbatul declara că dealerii îi racolează pe tinerii care provin din familii cu posibilități financiare iar consumatori sînt din toate clasele sociale: "Veneau după ei, ăștia care vin să le furnizeze și eu bănuiesc și un lucru: ei fiind ispitiți dinainte, erau mai ușor de corupt ăștia de fumează, cum a fost și fi-miu. Eu îl întrebam dacă îl forțează cineva să fumeze nenorociri ca astea și el spunea că nu. Știți cum e? Ei îi racolează numai pe ăștia cu bani, doamnă, care știu că au bani. Așa pleacă tot: Aaa, ăsta e a lui doctor, ăsta este a lui procuror, ăsta este a lui profesor, ăștia sînt de racolat, care au bani. El avînd de toate acasă și la noi bine și la bunica bine, și la sor-mea bine, au simțit că are potențial să-și cumpere și l-au ademenit și așa cred că se procedează. Dacă o să anchetați, o să vedeți că sînt racolați numai copii care provin din familii bune. Anturajul lui a fost doar copii de la Școala 1, unde a făcut generala, apoi copii de la Economic. După incidentul de anul trecut a schimbat și telefonul.

Eu cred că și internetul e vinovat, că acolo găsea, el știa să umble de mic, noi nu puteam să-l controlăm, era un tip foarte precaut și foarte inteligent, așa, știa să se ferească de noi.

Noi îl avertizam, îl încurajam să ne spună tot, să-l ajutăm. El era un tip milos, nu omora nici musca, deschidea geamul să iasă afară și nici sub efectul lor nu era brutal, el de felul lui nu era brutal, că ne-a întrebat și la Poliție, el nu a avut reacții brutale sub influența lor, de aceea nu ne-am dat seama. De aia nu ne-am alarmat nici noi. El era un tip puternic mental și el se controla, dar l-au distrus pe dinăuntru.

Și să vă spun altceva! Altul, tot așa, la înmormîntare, nu știa că sînt eu, îl ascultam și eu și a spus că el a bravat acum cînd a făcut și a fumat trei într-una și ce mi-a confirmat și băiatul ăsta, inginerul ăsta, că i s-au părut mai tari ca altădată și creau dependență, adică dacă fumai una, dacă aveai un sac, fumai un sac. Nu știu ce dracu conțin astea, că dacă știau și doctorii ce conțin, poate reacționau și ei mai bine în spital, că vă dați seama și asta este. Zice că dacă intră în starea asta, trebuie să-l scoți foarte încet, nu să-l scoți brusc, înțelegeți? Și la București, cînd l-am dus anul trecut, ne-a zis doctorul să nu mai venim cu drogații ăștia, că ei au alte cazuri, oameni care sînt gata să-și piardă viața în accidente, iar pe drogații ăștia, care vor să moară, să-i lăsăm să moară. Și psihologul i-a zis că ține doar de el. El făcea sală și i-a zis și un prieten: băi, Cătăline, dar nu încetezi cu astea, lasă-le dracului! Dar eu știu, aveau ei codurile lor și pleca să-și ia porcăriile astea."

Omul a povestit pentru Focus Tv și ultimele momente ale fiului său pe patul de spital, înainte de a fi ucis de etnobotanice:

"În ziua în care i s-a făcut rău, era miercurea, l-am dus la școală, am înțeles că i-a fost rău și la școală, a venit acasă, a mîncat și apoi s-a chircit ca un fetus, așa și i-a venit rău. Nevastă-mea i-a băgat lingura, apoi aparatul acela să nu-și scape limba pe gît și apoi am chemat salvarea. Nu știu ce a făcut, dar la școală nu a fumat, lumea vorbește aiurea, dar la școală nu a fumat. El sigur marți seară a fumat și dacă a fumat porcării ca alea, lui nu-i trecuse de anul trecut rinichii și alea, vă dați seama și ficatul și astea, dar culmea este că  și-a revenit. Miercuri l-am avut și vineri ni l-a dat pe salon și-și revenise. Am vorbit cu el, am discutat cu el și mi-a spus că nu mai știe nimic ce a făcut. M-a întrebat cum a ajuns acolo. Și i-am zis că a făcut ce a făcut și anul trecut. Și a zis: "Cum tată, că eu nu știu nimic? Tată, eu de data asta nu știu nimic, nu știu cum am făcut asta". Deci sînt niște nenorociri, doamnă, le mănîncă neuronii, nu mai știu ce fac Și dacă au bani, ei consumă pînă le este fatal. Puteți folosi aceste mărturisiri ale mele, dar să știți că noi batem apa în piuă. Nu se va face nimic, ne răcim gura degeaba, doar să vină Țepeș, iar nemernicii ăștia care ne conduc țara, să fie dați jos și să fie trași în țeapă. Este rezultatul a ceea ce se vrea."

Alți șase tineri din Buzău au ajuns în ultimele zile la Spitalul Județean cu simptome specifice consumului de etnobotanice ori chiar droguri de risc. Medicii pe mîna cărora ajung acești tineri vorbesc deja despre o creștere alarmantă a consumului de droguri.

Numărul mare al consumatorilor de substanțe psihoactive care au ajuns în ultima vreme la spital a atras atenția și specialiștilor Compartimentului Antidrog, care la rîndul lor au intensificat activitățile de consiliere în unitățile școlare.

Cutremurător este că mulți dintre tinerii din Buzău spun că au în jurul lor prieteni sau cunoștințe care sînt consumatori. Din păcate, un consumator e foarte greu de identificat de la prima țigară. E nevoie de o perioadă de consum constant pentru ca cineva să-și poată da seama de anumite schimbări în comportamentul unui tînăr, adică e descoperit în momentul în care acesta devine deja dependent. Profesorii psihopedagogi spun că nu există teste speciale pentru a depista tendința spre consum de etnobotanice și numai comportamentul tinerilor e cel care le poate pune un semn de întrebare. Pe de altă parte, psihiatrii spun că efectele etnobotanicele sînt devastatoare atît asupra organismului cît și a psihicului consumatorilor.

Procurorii DIICOT Buzău au destructurat, în ultimii doi ani, 8 grupări de traficanți de droguri de risc și mare risc. 45 de persoane au fost trimise în judecată. La un asemenea număr de dealeri, spun anchetatorii, numărul consumatorilor este în medie de 15 pe fiecare traficant. Rețelele nu dispar însă, chiar dacă au fost destructurate. Consumatorii devin dealeri și astfel se refac rețelele de trafic și consum. Sursa de aprovizionare a consumatorilor și dealerilor din Buzău o reprezintă cartelurile din Brăila, Galați și București, unde există depozite de substanțe cu efect psihoactiv.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU