Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5472 > Eveniment Nr. 5472 de luni, 19 iunie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Oportunitate pentru tineri


Fermier cu bani europeni

Zeci de buzoieni au depus proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru accesarea fondurilor cu ajutorul cărora să-și înceapă propria afacere

articol de: Marilena DINU

Tinerii, stimulați cu bani europeni să înceapă propria afacere la țară. O idee atractivă, însă, în realitate, birocrația face ca drumul care trebuie parcus să fie destul de greu. Dar și finanțarea este pe măsură.

Nu mai puțin de 50.000 de euro pot ajunge în buzunarul oricăui tînăr fermier care decide să înceapă o afacere în agricultură. Pînă acum zeci de buzoieni au ales să rămînă la țară și au depus deja proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru accesarea fondurilor cu ajutorul cărora să-și înceapă propriul bussines.

De pildă, Bogdan Șandru, născut și crescut la țară, într-o familie de fermieri, nici nu a stat pe gînduri cînd a aflat că Uniunea Europeană sprijină tinerii care vor să înceapă o afacere. Buzoianul este din comuna Amaru, are 29 de ani și este tehnician veterinar. După ce a terminat studiile s-a întors acasă, iar g îndul că va putea răm îne alături de părinți și să fie și șef de fermă l-a motivat să se numere printre zecile de buzoieni care au accesat fondurile europene.

"Cheia succesului a fost că m-am născut la țară și provin dintr-o familie care s-a ocupat numai cu animalele și mi-au și plăcut. Lucrez ca și tehnician veterinar și îmi palc animalele, de aceea am și ales să rămîn la țară, alături de familia mea ca să fac această fermă. Trebuie foarte multe documente strînse. Mi-am dorit și am vrut să fac lucrul ăsta, foarte multe persoane au renunțat, care au fost în aceeași tranșă cu mine. Nu m-am dat bătut, dacă mi s-a închis o ușă, am deschis-o pe cealaltă", spune Bogdan Șandru. Nu a renunțat și a reușit. A depus un proiect care a fost aprobat, iar cu prima tranșă de bani a cumpărat pămînt pe care l-a cultivat cu nutreț pentru cele 27 de vaci pe care le are.

Documentație greoaie

În județul Buzău, pînă acum  au fost depuse 35 de proiecte de finanțare pentru tinerii fermieri. "Marea majoritate au depus aceste proiecte avînd pragul de calitate impus de AFIR pentru luna iunie. Se merge, în marea majoritate, pe sectorul vegetal. Vin ca o urmare firească a înregistrărilor de la APIA cu suprafețe și culturi, după care oamenii au venit către noi cu depunerea de proiecte", a declarat Cristi Vioiu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Pentru ca demersul să fie mai ușor, tinerii fermieri pot cere ajutorul specialiștilor din cadrul Direcțiilor Agricole care îi pot sprijini în scrierea și întocmirea proiectelor.

"Principala greutate ar fi să-și strîngă documentația, asta durează cel mai mult. Poate să dureze o săptămînă, poate să dureze trei, în funcție de cum se strînge documentația de la fermieri. Partea de implementare, cred eu, pentru ei, pentru fermieri, pertea de scriere e mai complicată pentru noi și partea de implementare e a lor și foarte mulți o duc la capăt cu greutate", spune Angela Răpițeanu, consilier superior în cadrul Direcției Agricole Buzău.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 31 iulie. Cei care sînt interesați să afle mai multe detalii pot cere Ghidul Solicitantului din orice oficiu județean al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, sau direct de pe site-ul instituției.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU