Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5173 > Eveniment Nr. 5173 de joi, 24 martie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 28

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Campania de primăvară se amînă


Lucrările agricole, împiedicate de vremea rea

În plin sezon, au fost afectate culturile mari și pomicultura

articol de: Florin Zafiu
Lucrările agricole, împiedicate de vremea rea
 

Lucrările agrico­le de primăvară bat pasul pe loc. Doar 5 la sută din suprafața agricolă a fost lucrată, iar atențio­na­rea de Cod Gal­ben emisă de către meteorologi nu dau speranțe mari cultivatorilor.    
Reprezentanții Direcției Agricole vorbesc despre o întîrziere a lucrărilor agricole care și-ar putea pune amprenta atît asupra culturilor de toamnă cît și a celor care sînt înființate în acest sezon. Cînd nu a plouat, a fost ger, iar cînd temperaturile au crescut puțin, ploile nu i-au lăsat pe agricultori să lucreze terenul. A apărut fenomenul de băltire sau temperaturile scăzute nu au permis agricultorilor să se apuce de lucrările de însămînțare. Așa se face că în plină lună martie, utilajele agricole nu au fost puse în funcțiune, iar o serie de tratamente sînt întîrziate, lucru ce nu poate decît să dăuneze unor culturi înființate toamna trecută. "Lucrările de primăvară se fac așa, printre picături datorită capriciilor vremii și a temperaturilor care oscilează. În ultima săptămînă au fost temperaturi sub pragul de îngheț, ceea ce a afectat foarte mult pe zona de pomicultură, dar și pe zona culturilor mari, pentru că în acest timp se puteau aplica o grămadă de tratamente, la rapiță insecticide, pentru boli la grîu", a declarat Cosmin Florea, directorul Direcței Agricole Buzău.

Sub incidența codului galben

O parte dintre agricultorii mai curajoși au trecut deja la însămînțarea orzului, lucernei sau a mazării, lucru pe care reprezentanții Direcției Agricole nu îl văd tocmai cu ochi buni. Asta pentru că frigul poate afecta germinația plantelor. "Ne aflăm sub incidența codului galben, cîteva zile de acum încolo, o să avem ceva probleme pentru că pregătirea pentru semănat, pentru campania de primăvară se mai amînă. Se putea semăna floarea-soarelui, în sol nu sînt condiții favorabile adică temperatura de peste 5 grade, este un risc major dacă cineva seamănă floarea-soarelui. Nu s-a semănat mai mult de 5 la sută", a mai declarat Cosmin Florea.

Lucrări de fertilizare

În acest moment, ne spun specialiștii Direcției Agricole, au fost efectuate o parte din lucrări de fertilizare. Pentru acest an sînt propuse a fi cultivate peste 18.000 hectare de teren cu rapiță, 56.000 de hectare cu grîu și orz de toamnă, 40.000 cu floarea  soarelui și 110.000 hectare cu porumb.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU