Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4768 > Eveniment Nr. 4768 de joi, 14 august 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Producătorii speră ca măcar prețurile să fie mai mari


Prea puțină ceapă de apă

Pentru conserve, acum e momentul proviziilor

articol de: Mirela DUMITRU
Cămările gos­po­dinelor vor fi greu de umplut anul acesta. Ploile prea multe și soarele prea puțin nu au ajutat legumele să se dezvolte, ba, dimpo­trivă. Recoltele la roșii, ardei și vinete sunt slabe. Și nici prea multă ceapă de apă din celebrul soi de Buzău nu vom avea, la iarnă. Dacă marfă e puțină, legumicultorii speră ca din prețurile ceva mai mari să își amortizeze pierderea. Așa că, pentru conserve, acum, cînd prețurile încă nu au crescut prin piețe, este momentul să plecați la cumpărături. 

Vremea le-a jucat feste

Nu este încă vremea conservelor, dar nici nu trebuie să mai așteptați mult. Prin piețe, prețurile nu sînt chiar mici. Un kilogram de vinete se vinde cu 1 leu 50 , la fel și cel de ardei, iar kilogramul de roșii costă 2 lei și 50 de bani. Însă, mai jos de atît nu trebuie să ne așteptăm să coboare prețurile.  Ba, dimpotrivă, vor începe să crească odată cu cererea venită de la gospodine atunci cînd acestea vor intra în bucătorii să pregătească zacusca și alte conserve. 
Explicația este simplă: anul acesta avem o producție de legume diminuată de vreme. La Mărăcineni, bazin legumicol recunoscut, inundațiile din această vară și lipsa irigațiilor au afectat serios producția. Mult chin, producții slabe, își spun fermierii, acum, cînd trag linie. „Comparativ cu anul trecut sîntem mult mai vi­tre­giți pentru că nici timpul nu ne-a ajutat, problema apei de irigat, s-ar putea să avem de cîștigat în ceea ce privește prețul. Dacă calitatea și cantitatea e un pic mai mică s-ar putea să ne ajute prețul la ceapa de apă, că specificul nostru aici e ceapa de apă, că restul culturilor, cel puțin ardeiul, de ani de zile nu mai reușim să cultivăm pentru că după cîtva timp se compromite ce mai reușim să facem prin solarii protejate și îngrijite“, a declarat Nicolae Grigore, legumicultor.

Prețul compensează producțiile diminuate

Printre producțiile serios diminuate este și cea de ceapă de apă. Ceapa de Buzău, pe care o știu toți românii, va fi, anul acesta, mai puțină și mai scumpă. „Anul a fost foarte bun referitor la alte culturi, nu la cultura noastră de ceapă care necesită o udare imediată, e bine s-a făcut, se va face. Ne chinuim, e foarte greu, preț nu știm ce preț are acum 2 ani a mers 2 lei, acum 1 an a mers 1,50 lei și 1,40 lei. N-ai cui să o dai, te duci în Capitală, am fost eu personal în Capitală, au tăbărît alții pe mine cît costă mașina, că îi dau, că pleacă, n-ai cui să o desfaci, cui să o dai“, a afirmat Dumitru Streche, legumicultor.

Recoltatul începe în 2 săptămîni

Cam în două săptămîni, producătorii vor începe să culeagă ceapa de apă. Această legumă este foarte căutată în special în bu­cătăria tradițională pentru că este mai puțin iute decît celelal­te soiuri, fiind folosită în special pentru sa­la­tele de toamnă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU