Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4364 > Eveniment Nr. 4364 de marti, 18 decembrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Compania de Apă Buzău a început pregătirea proiectelor de apă și apă uzată pentru perioada 2014 - 2020


În cadrul programului actual de investiții se pregătesc prioritățile pentru perioada post 2014

Joi, 13 decembrie a.c., Dumitru Cristea, directorul operațional al Companiei de Apă Buzău, ne-a acordat un interviu cu privire la progresul programului de investiții Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Buzău, cofinanțat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu) 2007-2013, Axa prioritară I.
Întrebare: D-le director Cristea, deși este decembrie și suntem în iarnă, am înțeles că lucrările înregistrează progrese importante. În ce stadiu se află contractele din cadrul programului de investiții?

Dumitru Cristea: La ora actuală, suntem cu un pas mai aproape de ora bilanțului, și anume sfârșitul anului 2014, când se preconizează că se vor încheia contractele de lucrări. Eforturile sunt foarte mari, pentru că prin Programul Operațional Sectorial Mediu Axa prioritară 1, Buzăul beneficiază de o investiție de aproape 100 milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județ. Pregătirea lui pentru aprobarea finanțării a fost o muncă titanică în care au fost implicați consultanți, proiectanți și mai ales autoritățile locale. Din cele 9 contracte, 8 sunt deja semnate, dintre care 6 sunt de lucrări. Dintre cele de execuție lucrări mai avem de finalizat procedura de achiziție pentru contractul de lucrări ce urmează a se derula în Pogoanele și Pătîrlagele. Acum că a nins și iarna și-a intrat în drepturi trebuie să le întrerupem, însă vom relua la primăvară, imediat ce vremea ne va permite. Sunt încrezător însă că le vom finaliza în 2014, conform calendarului stabilit.

Întrebare: Am înțeles că acest program continuă rezultatele de succes obținute prin măsura ISPA, însă ce ne puteți spune de perioada următoare, după 2014?
Dumitru Cristea: Având în vedere experiența căpătată în implementarea proiectului ISPA, dar și pentru a avea continuitate și rezultate coerente pe termen lung, am inclus în acest program de investiții pregătirea proiectelor pentru etapa 2014-2020. Până atunci, noi revizuim planul de priorități la nivel județean în privința infrastructurii de apă și apă uzată. Nu putem demara însă proiectarea pentru că trebuie să avem toate contractele de lucrări din faza întâi (adică programul curent) semnate pentru a începe proiectarea următoarelor din etapa de după 2014. Este o condiționalitate și trebuie să o respectăm. După cum vă spuneam, mai avem un singur contract de lucrări de semnat.

Întrebare: La finalul acestui proiect, vom putea spune că rețeaua de apă și canalizare din Buzău va fi la același nivel cu orice altă țară din Uniunea Europeană?
Dumitru Cristea: Sigur că da. În primul rînd efectele investiției din municipiul Buzău din anii anteriori au început să se vadă, în sensul că gradul de conectare al populației aproape a ajuns la 100% la apă și 98% la canalizare. Parametrii de calitate ai apei potabile, cu toate problemele inerente unui sistem nou, încep să intre în normal. Din punct de vedere al apei uzate, dar mai ales al deversării acesteia, după tratare, în natură lucrurile sunt rezolvate, mai ales că prin investiția în derulare vom construi o a treia treaptă de epurare prin care vom trata azotul și fosforul, iar apa nu va afecta în nici un fel mediul. Din acest punct de vedere, ne mândrim că municipiul Buzău va avea una dintre cele mai moderne stații de epurare din România.
Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU