Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3625 > Eveniment Nr. 3625 de joi, 24 iunie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Rușine de etnie


Locurile speciale pentru romi din școli rămîn libere

Elevii romi nu profită de locurile în licee, rezervate lor

articol de: (C.R.)
În timp ce alți absolvenți de gimnaziu se bat să obțină un loc la liceu, în condiții de concurență acerbă, romii pentru care fiecare instituție de învățămînt are locuri rezervate separat se feresc să își recunoască apartenența la etnie și să profite de această oportunitate. Săptămîna trecută, în amfiteatrul Liceului Pedagogic, s-a desfășurat repartizarea elevilor de etnie ro­mă pe locurile special rezervate lor de fiecare liceu.

Tot mai puține cereri

Pentru cele 270 de locuri disponibile s-au înscris doar puțin peste o sută de candidați. Admiterea, în cazul lor, a fost doar o formalitate. Absolvenții au avut de adus dosare de admitere cu rezultatele studiilor la care au atașat și adeverințe din partea unor ONG-uri pentru a atesta apartenența la etnia romă. În perioada următoare, va fi organizată o a doua sesiune de admitere pentru alți șaspte candidați care au depus mai tîrziu dosarele de participare. Cei care au venit la prima sesiune să ocupe un loc dintre cele rezervate etniei rome sînt în general tineri care fie vor să învețe o meserie, fie vor să parcurgă liceul ca etapă intermediară în drumul către studiile universitare și apoi către o carieră. Admiterea elevilor romi pe locuri speciale în licee și facultăți este o oportunitate existentă de mai multți ani. Responsabilii din învățămînt ar putea renunța la ea, pe viitor, dacă numărul de cereri va continua să fie în scădere, așa cum s-a observat la ultimele sesiuni.

Încă o sesiune

Inspectorul școlar general Florina Stoian spune că, în fiecare an, numărul elevilor romi care depun dosare pentru a-și rezerva unul din locurile care le sînt destinate este în scădere. "Anul acesta, au fost ocupate 119 din cele 273 de locuri alocate elevilor de etnie romă. Mulți dintre ei, din neștiință sau urmînd exemplu elevilor din anteriori, preferă să fie repartizați odată cu ceilalți elevi. Sînt și șapte elevi romi care și-au depus dosarele mai tîrziu de 15 iunie. Pentru aceștia, se va organiza o nouă sesiune de repartizare, în funcție de opțiuni și medii", ne-a declarat insp. Florina Stoian.

 

COMENTARII

matei:
TREZITZIVA
Trezitziva fratzilor voi nu vedetzi cat se zbat ceilantzi de alta etnie sa prinda un liceu bun avetzi toate sansele sa intrati la un liceu bun asa ca nu mai profitatzi de o asemena ocazie .
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU