Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3080 > Eveniment Nr. 3080 de sambata, 6 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Neglijență Criminală la "Protecția Copilului"

articol de: Iulian Gavriluță
Neglijență Criminală la "Protecția Copilului"
 

Cu toate că, în urmă cu trei zile, un bebeluș de numai 6 luni a fost găsit mort în casă din ne­pă­sarea mamei și a auto­ri­tă­ților în domeniu, nici pînă în prezent ceilalți copii ai mamei irespon-sabile nu au fost luați în grija specialiștilor. 
Mai mult, autopsia a arătat că micuțul a fost răpus de pneumonie, boală pentru care mai înainte fusese internat în spital la urgențe. Cazul cutremurător de la Padina nu mișcă decît inimile sătenilor și nu produce nici un efect în plan social atît în rîndul asistenților sociali din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Buzău și nici în cel al autorităților locale.

Ieri a fost înmormîntat copilul nebotezat
Nepăsarea criminală a tuturor celor care au avut responsabilitate în cazul tragic semnalat a fost ieri întrecută doar de jalea sătenilor din Padina, care au plîns destinul copilului înmormîntat la marginea satului. Ce este mai hilar în acest caz este faptul că nici acum autoritățile responsabile, respectiv Direcția pentru Protecția Copilului Buzău, nu își asumă vina situației în fapt, mai ales că știau de situația deplorabilă în care se află familia respectivă nemișcînd nici un deget pentru a decădea din drepturile părintești mama iresponsabilă. Mai grav, res­ponsabili din cadrul aceleeași instituții menționate plasează senini vina la asistentul social din cadrul primăriei Padina. Carol Dinu, director adjunct DGASPC Buzău: "Încă din 2006 știam despre situația respectivilor copii din Padina, dar autoritățile locale și-au luat angajamentul să mo­ni­torizeze atent situația și să trimită rapoarte lunar, ceea ce nu a făcut. Nu am putut lua copilul de la mamă, datorită împotrivirii ferme a acesteia. Ancheta se va finaliza sîmbătă, cînd vom stabili dacă ceilalți frați ai copilului decedat sînt în pericol sau nu."

Situația se poate repeta oricînd
Cu tot  scandalul din jurul tragicului caz, nici o măsură de protecție nu a fost inițiată pentru protejarea celorlalți frați rămași acasă. Vecinii familiei respective spun că, de cele mai multe ori, toți frații sînt lăsați nemîncați zile în șir și aceștia supraviețuiesc doar din mila sătenilor. În timp ce reporterii ȘANSA asistau la înmormîntarea copilului mort din neglijența autorităților și a mamei, ceilalți frați ai lui erau duși de ceva vreme în sat la altă rudă. Tot din gura localnicilor am aflat zvonul cum că mama ar fi din nou însărcinată. În mod normal, în astfel de cazuri se des­chide de urgență o anchetă și se iau măsurile care se impun pentru ceilalți membri ai familiei. Dar, la Padina, indolența autorităților locale și iresponsabilitatea Direcției pentru Protecția Copilului Buzău pot din nou crea cadrul unei viitoare culpe morale în cazul unei viitoare posibile victime din rîndul fraților rămași lîngă mama naturală. Calvarul îndurat de micuțul care a fost înmormîntat ieri se poate repeta și, probabil, atunci, ca și acum, autoritățile vor da din nou vina una pe alta, fără să simtă vreo remușcare sau vină.
Gicuța Tăsulescu, asistent social Primăria Padina:
"Am trimis nenumărate cereri către DGASPC Buzău prin care ceream ca mama să fie decăzută din drepturi, dar nu s-a făcut nimic în acest sens. Mai mult nu am avut ce face, îmi pare rău de situația în sine."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU