Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2693 > Eveniment Nr. 2693 de marti, 29 mai 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

După 13 ani, bulina roşie urneşte un program mort


Primăria a intrat deja īn legătură cu 3 asociaţii de proprietari interesate de consolidarea blocurilor prin programul guvernamental

Ordonanţa de Urgenţă Nr. 20/1994 privind măsuri pen­tru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicată īn 2001şi completată ulterior prin alte două legi abia acum, după 13 ani, trezeşte interesul locatarilor de bloc. Bulina roşie, dar mai ales amenzile pe care ministrul delegat al Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely, le-a introdus īn ordinul comun semnat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, emis recent, au dat īn sfīrşit curs cererilor către primărie pentru accesarea programului mai sus citat.

3 asociaţii de proprietari interesate de program
Viceprimarul Constantin Iones­cu spune că numai īn ultima lună, de cīnd s-au montat bulinele roşii pe blocuri, primăria a fost solicitată de trei asociaţii de proprietari pentru a oferi lămuriri cu privire la programul guvernamental de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat şi de a-i sprijini īn accesarea lui. Este vorba de asociaţiile de proprietari PT 18 Obor, PT 8 Centru şi de Asociaţia de Proprietari Bloc 41, din cartierul Micro XIV. Aceeaşi sursă a mai subliniat că, īn cei 13 ani care au trecut de la intrarea īn vigoare a O.U. Nr. 20, nici o asociaţie de proprietari nu s-a interesat de consolidarea vreunui bloc de locuinţe.

Amenzi pentru cei care nu-şi consolidează blocurile
Autorităţile consideră că interesul subit al cetăţenilor de a-şi consolida blocurile īn care locuiesc este rezultatul montării pe blocuri a bulinelor roşii, care au avut īn primul rīnd un efect psihologic asupra oamenilor. Pe de altă parte, ultima măsură a ministrului delegat al Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely, de a introduce amenzi pentru cei care refuză să-şi consolideze locuinţele, a avut efectul scontat.
Amenzile pornesc de la 1.000 la 2.000 lei pentru nerespectarea obligativităţii de a expertiza clădirile care au spaţii publice la parter īn termen de 2 ani de la notificare şi de la 1.000 la 2.000 lei pentru nerespectarea obligaţiei de a īncepe proiectarea lucrărilor de consolidare īn termen de 2 ani de la notificarea īncadrării īn clasa I de risc seismic. Pentru neīnceperea lucrărilor de consolidare īn termen de 2 ani de la data finalizării proiectului de consolidare amenzile sīnt cuprinse īntre 1.500 şi 3.000 lei.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU