Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2636 > Eveniment Nr. 2636 de luni, 19 martie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Retrocedarea Hotelului LIDO deschide drumul moștenitorilor spre vilași stațiunea Monteoru

articol de: Florina Arghir Popescu
Retrocedarea Hotelului LIDO deschide drumul moștenitorilor spre vilași stațiunea Monteoru
 

Verdictul final dat de justiția română în procesul de retrocedare a Hotelului "Lido" și a celorlalte componente ale Complexului București, care au aparținut Dr. Constantin Angelescu, ginerele lui Grigore Monteoru, conturează clar următoarea destinație pe care o vor primi proprietățile fostului moșier din localitatea cu același nume. De altfel, Ioana Angelescu, strănepoata lui Grigore Monteoru, a avut un prim succes în demersurile sale de recuperare a averilor care au aparținut familiei sale în 1995 - 1996, cînd nu exista o legislație bine pusă la punct în materie de retrocedări și, cu toate acestea, a reușit să cîștige în instanță capela familie Monteoru executată de arhitectul german Eduard Consit. Ioana Monteoru a deschis proces în instanță și pentru celelalte proprietăți de la Monteoru, proces care se află în prezent în faza de expertiză. De altfel, seria de procese deschise de Ioana Angelescu a mai înregistrat o izbîndă și în urmă cu două luni, cînd a fost pusă în posesia conacului de la Stîlpu a bunicului său, Dr. C. Angelescu.

Incursiune în memorie
Dr. Constantin Angelescu este una dintre cele mai marcante figuri ale perioadei interbelice, de factură liberală, ca și socrul său, Grigore Monteoru. A fost mi­nis­tru în timpul guvernărilor liberale și un mare colecționar de artă, deși nu a avut un criteriu anume de selecționare. A fost proprietarul complexului în care funcțio­nează și Hotelul "Lido" și coproprietar, împreună cu soacra și cumnata sa, Elena L. Catargiu, asupra minei de petrol, sta­­țiunii balneare, vila și parcul dendrologic și cîteva moșii și păduri ale lui Grigore Monteoru.
Constantin Angelescu, căsătorit cu fiica lui Grigore Monteoru, Virginia, a ur­mat cursurile facultății de Medicină din Paris, a fost ministrul Lucrărilor Publice în guvernul condus de I.C. Brătianu (1914 - 1916), ministru pleni­po­ten­țiar al României în S.U.A., (1917 - 1918), ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice în guvernul lui Ion I.C. Brătianu, ministrul Instrucțiunii Pu­bli­ce în același guvern (1922 - 1926), preșe­­din­tele Comitetului de conducere al A­te­­neului Român (24 iunie 1924), membru Societății Internaționale de Chirurgie din Bruxelles, ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor în guvernul lui I.G. Duca (1933 - 1934) și ministru al Instruc­țiunii Publice în toate cele patru guverne conduse de Gheorghe Tătărăscu. S-a stins din viață pe patul spitalului francez din București, după ce a fost alungat din propria sa casă și înmormîntat în cavoul unei cunoștințe din cimitirul Bellu.

Arborele genealogic
Ioana Angelescu este moștenitoarea familiei Monteoru, pe a patra generație, din arborele genealogic al familiei. Ea este fiica lui Constantin Dinu, fost profesor de drept constituțional la Facultatea din Iași și al Norei Geta, el fiind fiul Viginiei și Dr. C. Angelescu. Virginia a fost fiica rentierului Grigore Monteoru. Prin urmare, Ioana Angelescu este strănepoata lui Grigore Monteoru și nepoata Dr. Angelescu. Acționarii de la "Lido" contestă la Strasbourg calitatea procesuală a nepoatei lui Angelescu Ioana Angelescu, nepoata lui Constantin Angelescu, a cîștigat Hotelul "Lido", printr-o hotărîre definitvă și irevocabilă, emisă în data de 8 martie de Înalta Curte de Casație și Justiție. George Păunescu, unul dintre acțio­narii importanți ai companiilor care dețin Hotel "Lido", și-a expimat la momentul res­pectiv părerea, spunînd că este o hotărîre abuzivă, pe care, de altfel, a contestat-o la instanța de la Strasbourg, pe considerentul că Ioana Angelescu nu ar fi moștenitoarea lui Constantin Angelescu. "Au avut posibilitatea de a contesta calitatea noastră procesuală activă, dar nu au făcut-o, a fost un proces care a durat șase ani de zile, iar acum vin cu falsuri fabricate de ei, cu acte contrafăcute și, mai ales, cu declarații mincinoase, care aduc atingere imaginii noastre și imaginii unui om care s-a jertfit pentru această țară".

Ioana Angelescu cere retrocedarea tuturor bunurilor rămase la Monteoru
Revenind la proprietățile care au apar­ținut familiei Monteoru, în localitatea cu același nume, Ioana Angelescu a început seria proceselor de recuperare în 1995. Anul următor, statul român a pus-o în posesia capelei Monteoru. A fost primul pas, după care au urmat celelalte acțiuni în instanță, pentru retrocedarea Vilei Monteoru, în care func­ționează acum o tabără de copii, administrată de Direcția de Tineret Buzău, parcul dendrologic din jur, stațiunea balneară de la Sărata Monteoru, inaugurată de străbunicii săi în 1895, care pe vremea aceea era compusă din două hoteluri, stabilimentul 2 și utilajele electrice. "La stațiune mergem mai mult pe des­păgubiri pentru că încercăm să recuperăm ceea ce se mai poate recupera în natură, cum ar fi vila Monteoru, cu parcul dendrologic, crama, sera, cîteva pivinițe, iar din stațiune, bazinele vechi și cîteva depozite de apă minerală", a subliniat Ioana Angelescu, în interviul acordat în exclusivitate cotidianului Șansa.

Vila Monteoru ar putea deveni un muzeu al petrolului
Ioana Angelescu spune că intenția sa cu privire la Vila Monteoru este să devină muzeu: "Am anunțat de mai multe ori că cel mai potrivit ar fi  ca, la parter, să amenajez un muzeu al exploatărilor petrolifere pentru că, inclusiv în lucrări apărute la Buzău, Grigore Monteoru este recunoscut ca primul explorator al petrolului românesc. În plus, la Sărata Monteoru există o mare comoară, nedescoperită  încă de turismul european, respectiv singura mină de petrol în funcțiune din Europa. Această mină a fost în proprietatea noastră, avem destule documente, schițe și este extraordinar să putem reconstitui  o parte din istoricul  exploatărilor  petrolifere
într-un mic muzeu la Vila Monteoru. La etajul vilei avem în plan înființarea unui club, ca loc de întîlnire al intelectualilor din Buzău și din zonă".
Istoricul Valeriu Nicolescu susține că problema trebuie tratată cu multă responsabilitate
 Legea retrocedării bunurilor confiscate de regimul comunist este un act reparatoriu care, deși a generat nenumărate complicații, datorat, în mare parte multor ambiguități, dă posibilitatea foștilor proprietari sau urmașilor acestora să redobîndească bunurile familiei. Este și cazul doamnei Ioana Angelescu, care, pe parcursul unor interminabile procese, s-ar putea să redobîndească fostele proprietăți ale familiei. În cazul Vilei de la Monteoru, inclusă în lista monumentelor istorice și de arhitectură, este o povară destul de grea, avînd în vedere sumele uriașe care ar trebui investite pentru restaurarea obiectivului. Intenția de a organiza un muzeu al expoatărilor petrolifere din zonă și poate o colecție memorială dedicată istoriei familiei o onorează, dar o și obligă să aibă în vedere conlucrarea cu organismele de specialitate pentru a reda în circuitul  turistic și muzeistic o impozantă reședință, loc de întîlnire al protipendadei locale și nu numai, pînă la dispariția în 1898 a celui care a fost Grigore Monteoru, căruia i se datorează înființarea la 1 iulie 1895 a stațiunii balneo-climaterice de aici, cunoscută și recunoscută ca o stațiune de valoare europeană, din păcate astăzi lăsată în uitare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU